Milyen kiegészítőket vegyek az első (használt) autómhoz?
Új autó esetén szerintem felesleges rögtön szerelőhöz vinni. Használt autó esetén pedig a vásárlás előtt kell átnézetni, nincsenek-e komoly rejtett/eltitkolt hibák - és a vizsgálat fényében vagy alkudni, vagy másik autót keresni.
Nagyjából leírtad, mik kellenek utána. Benti ablaktörlő párásodás esetére. Ha nagyon jó állapotban szeretnéd tartani a kocsit, és tudsz is rá pénzt szánni, vidd el kitisztíttatni, lemosatni évente pár alkalommal.
"utána elviszem egy szerelőhöz" ne utána, előtte vigyed el, átnézésre. Vásárlás után vezérlés és vízmpumpa csere, illetve az összes folyadék és szűrő ellenőrzése/cseréje ajánlott.
Én ezeket tartom az autómban:
- elsősegély doboz
- több fényvisszaverő mellény
- víz
- jégkaparó
- elektromos pumpa
- izzókészlet
- vontató kötél
- bika kábel
- kertész kesztyű (ha valamit szerelni kéne)
- gyorskötöző
- kicsi kulcs készlet
- oldalvágó
- fél méteres vascső (a kerékkulcshoz, ha defektet kapok)
- kis méretű mikroszálas kendők autó mosáshoz
- nagy méretű mikroszálas kendők szárításhoz
- aulufelni tiszító spray
illetve télen van még: meleg pokróc, csízma
Az előző lista nagyon jó. Ami nekem a fentieken kívül még van az autóban:
- bizonylat a biztosítás befizetéséről, zöldkártya, forgalmi
- térképek: Magyarország és a szomszédos országok
- jegyzetfüzet, toll
- nedves törlőkendő
- kézfertőtlenítő
- ivókulacs
- ha nincs az autóban beépített USB csatlakozó, akkor szivargyújtóba dugható USB aljzat telefontöltéshez
- ha tetőcsomagtartó van az autóhoz, a rögzítéséhez szükséges kulcs
- racsnis csomagrögzítő hevederek (spanifer), gumipók
- izzókészlet már hivatalosan nem kell, van, de csak néhányat tudok magam kicserélni, a többihez szerviz kell
- doboz a csomagtartóban kisebb tárgyaknak, hogy ne szóródjanak szét
"bizonylat a biztosítás befizetéséről" -ezt már nagyon rég nem kérik, mert ugye sokan már nem csekken fizetik, hanem vagy utalják, vagy csoportos beszedésivel kapják le a számlájukról, vagy iCsekken rendezik QR kód olvasásával.
A rendőröknél minden benne van a komputerben, ha a kamerájuk leolvassa a rendszámot, nem csak azt hozza hogy "piros, 2004-es Opel Astra Caravan", hanem azt is, hogy érvényes-e a vizsga (jó, vészhelyzet van, most kb korlátlan), van-e kötelező, sőt, az önkormányzat felé rendezve van-e a teljesítményadó. :)
A többiek által összeszedett lista kb. tökéletes, én azért kiegészíteném a téli időszakra:
-hólánc
-lapát (ha elakadunk a hóban)
-és jól jöhet még 5 kg-os zacskóban útszóró só/útkáli.
Ja, meg ilyen édeskeksz, vagy rágcsa a vizes/teás kulacs mellé, ha olyan szinten és olyan helyen sikerül lerobbanni, hogy voltaképp a semmi közepén.
-Bicska, sniccer, szigetelőszalag (vagy textilbandázs), tartalék biztosítékok (időjárástól függetlenül).
Továbbá, ha nagyon kietlen tájon autózik az ember (jó, hát elmúltam 50, és akkor még nem volt ekkora infrastruktúra), akkor kannában 5 liter benzin/gázolaj is segítség lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!