Szerintetek ez lopás lenne?
Nem lopás, hanem jogtalan elsajátítás, aminek a törvényi tényállása úgy hangzik, hogy:
"Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Hatóság a találás helye szerinti jegyző, vagy rendőrség.
Ha azzal a szándékkal vitted el, hogy elsajátítod, már meg is valósítottad a törvényi tényállást, ha azért, hogy leadd, még nem.
2. Jól írja, a 3. baromságot ír., nincs olyan hogy 5-10 nap múlva eltulajdoníthatod.
AZ asszony talált már biciklit és bevitte a rendőrségre, majd azt hiszem 6 hónap vagy 1 év múlva jött az értesítés hogy nincs meg a tulaj és megkapta a biciklit, jegyzőkönyv szerint.
Érdekes, hogy újabban mennyi mindent lehet "találni". :D
(hogy ez nekem miért nem megy?)
Kb. egy éve találtam az utcán egy mobilt.
Vissza akrtam juttani a jogos tulajdonosnak.
Ne tudjátok meg, mennyi herce-hurcával járt, amíg végre hajlandó volt a "hatóság" átvenni. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!