Mi a különbség a dízellel és benzinessel való
elindulás között?
Figyelt kérdés
Nemrég vizsgáztam sikeresen, 1.6 benzinesen tanultam, és sok helyen olvasom, hogy dízelen tanultak és problémájuk van utána a benzinessel elindulással. Miért?
Mert a dízeles indul úgy is, ha csak felengeded a kuplungot, míg a benzinesnél ahogy engeded a kuplungot nyomni kell a gázt is, csak kuplung emeléssel nem indul. Öcsém dízelen tanult, emiatt mikor benzines autót kapott rendszeresen elfelejtette, hogy ott kell gázt is nyomni az induláshoz, sokszor lefulladt vele. Én benzinesen kezdtem, utána a következő oktatóauto dízeles volt, többször rám szólt az oktatóm, hogy nem kell nyomni a gázt, elég felengedni a kuplungot, mert azt is úgy próbáltam kezelni mint a benzinest. Könnyű átállni amúgy, én a benzinest jobban szeretem.
2021. okt. 6. 13:34
2/10 anonim válasza:
mármint mit értesz az alatt, hogy *elindulás*?
feltételezem ennek a kérdésnek a világában az autó kizárólag a lábbal taposott kuplung + kézi váltót jelentheti, ekkor viszont az a válasz, hogy mivel a dízelnek nagyobb a nyomatéka, ezért nehezebben fullad le nem megfelelő kuplung+gázhasználat mellett
na de ha kicsit nyitottabb az ember és netán erről az automata váltó nevű, itthon látszólag ismeretlen, földönkívüli technológiáról is tudomást vesz, akkor annyi már csak a különbség, hogy a dízelt hagyod kicsit előmelegíteni, amíg jelzi a műszerfalon, csak utána teszed D-be és indulsz el :)
2021. okt. 6. 13:39
3/10 anonim válasza:
Elég sok benzines indul gáz nélkül is, az elektronika szabályozza a terheléses fordulatszámot.
2021. okt. 6. 13:42
4/10 D. Brasco válasza:
Semmi különbség nincs köztük elindulásnál,mindkettőnél ugyan azt kell csinálni,gázd adnines csusztatni a kuplungot.....nem tudom ez a barom városi legenda mikor fog már végre kihalni a köztudatból,higy a dizelt meg a benzinest maskeppen kell vezetni.
2021. okt. 6. 14:06
5/10 anonim válasza:
Aztán csodálkozik a looser, hogy beverik az orrát, mert már 5 másodperce zöld a lámpa, de ő még a kuplunggal játszik...
2021. okt. 6. 15:04
6/10 anonim válasza:
Nem a dízel vagy benzin a lényeg, hanem a motor alapjáratú forgatónyomatéka. Leegyszerűsítve ez az az erő, amivel eltekeri a kereket. Ha nincs elég ereje, lefullad.
Alapvetően dízel motoroknak jóval nagyobb a nyomatéka, azaz kis fordulatszámon (alapjáraton) is elég erőt ad le, hogy a kuplung gyorsabb felengedése esetén sem fullad le.
Kisebb nyomatékú motoroknál (mint a legtöbb benzines) ezt a fordulatszám növelésével lehet kompenzálni. Csakhogy ehhez a dízelen tanulók nincsenek hozzászokva, ezért van eleinte nehézségeik.
2021. okt. 6. 17:27
7/10 anonim válasza:
Ahogy Brasco mester írja, semmi különbség nincs. Gázt adsz, közben csúsztatod a kuplungot és megy az autó.
2021. okt. 6. 18:25
8/10 anonim válasza:
Semmi különbség nincs, ugyanúgy kell indulni.
Még mindig nem az üzemanyag fajtájától függ.
Benzinessel is el lehet indulni gázadás nélkül.
De egyikkel sincs értelme, csak kínzod a motort.
2021. okt. 6. 20:40
9/10 anonim válasza:
Mert a hülye oktatók nagyon rossz technikát tanítanak a dízeleken, azaz hogy nem kell gázt adni elinduláskor. Hatalmas hiba.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!