Letapadt olajlehúzó gyűrűket hogyan lehet felszabadítani, motormegbontás/gyűrűzés nélkül?Lehetséges egyáltalán?
Eddig egy motornál találkoztam ilyennel, opel, Y17DT isuzu motorosnál, de ott eléggé megfőzték a motort.
Azért ragadt le, mert a deformálódott dugattyúk összeszorították a gyűrűket. Csavarhúzóval tudtam csak kipiszkálni, ütögetve kalapáccsal. Felesleges volt, mert motort kellett cserélni, elrepedt a blokk a hengerfalnál.
Jópár motort szétszedtem már, de egészséges, nem megfőzött motornál leragadt gyűrűkkel nem találkoztam soha.
Főleg az olajlehúzók alatt van egy rugós feszítő, ami brutál módon feszíti a hengerfalnak.
Kompressziót kell mérni, az megmondja, mi a probléma. Bár lehet nem záró szelep is.
Gondolom híres költőnk idézetével élve, a kipufogód "kékítőt old az ég vizében".
És folyamatosan teszi, nem csak indításkor pár másodpercig.
Ha így van, akkor valóban az olajlehúzónál lehet a gond.
De nem biztos, hogy letapadás miatt.
Kompresszió jó?
Igen ilyenkor általában ez a szöveg, "letapadt" az olajlehúzó gyűrű.
És ritkán igaz.
Van, hogy úgy körbekokszosodik, hogy tényleg nem tudja a rugóerő odanyomni a hengerfurathoz. De gyakoribb az, hogy az a gyűrű törött, kopott, tömítetlen.
És ez szétszedés nélkül nem derül ki.
Meg lehet próbálni ezt a cuccot, közvetlenül olajcsere előtt meleg motorról az öreg olajhoz betöltve, pár percet megjáratva.
Van rá esély, hogy megindul. Nem nagy, de van.
Ha tényleg letapadás a gond egyáltalán.
De gyanítom, hogy nem.
Ha megér neked a próba egy ilyen pár száz forintos lötyit meg egy komplett olajcserét (mert itt az átmosás után azonnal olajcsere kell), arra, hogy kis eséllyel rendbehozza, akkor hajrá.
"látszik, hogy olajsaras mindegyik."
Egy tisztító kezelés ésszerűnek tűnik. Nem azért, mert biztos megoldást kínál, hanem mert annyival olcsóbb, mint a motorgenerál, hogy megéri a próbálkozás.
Lehet olyan tisztító folyadék, mint amit Wadmalac ajánlott. De van a Mannolnak ennél célzottabb terméke is: A Motor Doctor fantázianéven futó olajcsere előtti adalék.
Vagy ha rászánsz egy kicsit többet, úgy tűnik, hogy a XADO nevű amerikai cég is foglalkozik a problémával. Van egy termékük, amit egyenesen a dugattyúra kell ráönteni és rajta hagyni. Szerintem ez jól hangzik.
Ha kipróbálod valamelyiket, megírod majd az eredményt? Ha az endoszkóp a sajátod, akkor szemmel is le lehet ellenőrizni, hogy van-e változás. Nagyon érdekes lenne megtudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!