Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha benzinkútról elindulunk...

Ha benzinkútról elindulunk kell indexelni?

Figyelt kérdés
2021. szept. 18. 08:41
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy jogilag kell-e az engem nem érdekel. Nem a szabályok miatt indexelek, hanem, hogy a többi résztvevő tudja, hogy mit szeretnék csinálni és kiszámítható legyek, így elkerüljük a félreértést és a veszélyhelyzetet.

Ajánlott a benzinkúton is, mert ha valaki elindul, nem számít arra, hogy te is elindulsz, így könnyen koccanád lehrt belőle. Inkább használd.

2021. szept. 18. 09:05
 2/10 anonim ***** válasza:
Az elindulási szándékot szoktam jelezni. Ez alól nem kivétel a benzinkút sem.
2021. szept. 18. 09:24
 3/10 anonim ***** válasza:
Mivel a benzinkutak legtöbbször közforgalom előtt nyitott magánterületen vannak, így a kresz szabályai érvényesek. Tehát kell irányjelzőzni, pl. elinduláskor.
2021. szept. 18. 09:25
 4/10 krwkco ***** válasza:

"Ha benzinkútról elindulunk kell indexelni?"

KRESZ 24. § (2) "Az elindulást, illetőleg az úttestre való ráhajtást irányjelzéssel [29. § (2) bekezdés] jelezni kell."

1-essel is egyetértek. Nem csak kötelező, hanem hasznos is.

2021. szept. 18. 09:25
 5/10 anonim ***** válasza:
KRESZ szerint az elindulást kell jelezni index-el, ha az nem forgalmi helyzet miatt történik (tehát pl a zebránál vagy a STOPnál nem kell indexelj, ha egyenesen haladsz tovább). De a benzinkútnál kene. A gyakorlatban én is a józan gondolkodást követem, tehát ha van értelme indexelni, mert azzal segítem a többieket, akkor indexelek, ha sehol senki, akkor nem.
2021. szept. 18. 09:58
 6/10 krwkco ***** válasza:

"ha van értelme indexelni, mert azzal segítem a többieket, akkor indexelek, ha sehol senki, akkor nem."

És ha valakit nem vettél észre? Pont akkor lenne fontos a jelzés, hogy valamit akarsz csinálni, amikor nem tudod, hogy ott van.

2021. szept. 18. 10:10
 7/10 anonim ***** válasza:
Reflexből indexelek mindenhol, teljesen üres parkolóban is szoktam, realizálom is ilyenkor magamban hogy tök felesleges de ez már automatikusan megy. Benzinkútból indulásnál pedig igen, kell indexelni, mert az közútnak számít és indulást is jelezni kell, még akkor is ha irányváltozással nem jár.
2021. szept. 18. 10:36
 8/10 anonim ***** válasza:
Jó-jó, de amelyikben nincs index az mit csináljon??
2021. szept. 18. 10:58
 9/10 anonim ***** válasza:

"És ha valakit nem vettél észre?"

Hát az elég nagy baj. Akkor úgysem az index a legnagyobb gond, ha nem látok valakit magam mellett vagy mögött.

"Jó-jó, de amelyikben nincs index az mit csináljon??"

BMW fel van mentve ezalól, ott nem kell indexelj (csak egy szar poén volt, nekem is volt több BMW-m is).

2021. szept. 18. 12:13
 10/10 A kérdező kommentje:
Ez szar poén? Az a szar poen hogy mi a különbség a BMW és a KFC között...?
2021. szept. 18. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!