A modern autókban miért termel akkora hőt a motor?
Magam is tapasztaltam, de autótesztekben is gyakran megemlítik hogy mekkora hőt termelnek a modern autók motorjai.
De pontosan mitől? Kipufogógáz-visszavezetés? Turbó? Vagy mi miatt?
Írod, hogy érzetre melegebb. Egyrészt ez függhet a beállított hőmérséklettől (hol nyit a termosztát, hol indul a hűtőventillátor).
Ez még nem mond semmit a hőtermelésről.
Nem írtál típust, de pl. egy régebbi 1.6 benzines 100 ló, azaz 75 kW környékén van. Ez max a 25 százaléka lehet a mp-enként elégetett energiának (hatásfok), tehát 3x ennyi fűti a motorteret és hűtőt, súrlódik stb. Ez 225 kW.
Egy újabb 2 liter turbó diesel minimum 165 ló, 120 kW.
40% hatásfoknál ennek a másfélszerese megy el a levesbe, az 180 kW. Ez még kevesebb is, mint amit a benzines elfűt. Nem tudom mennyire helytállóak a feltételezéseim, de nagyjából ezek az ökölszámok. Feltételezem, nem egy ford t-modell benzinmotorját hasonlítottad a merci legújabb leghatékonyabb dieseljéhez. :)
modern motorok úgy vannak megcsinálva, hogy a lehető leghamarabb bemelegedjenek, ennek érdekében sok autóban még szigetelve is van a motortér
az én mostani gépem másfél perc után már 90 fokon van, utána onnan viszont egy fokot nem megy feljebb (mondjuk ez 310 lóerős gép, de akkor is)
14: eleve a dízelt nincs nagyon értelme összehasonlítani a benzinessel, más a hatásfoka, nem véletlenül eszik a dízel kb. fele annyit.
Turbóst szívóval meg pláne értelmetlen. Erről mindig az jut eszembe, hogy volt egy dízelfan haverom a 90-es évek végén, és mindig megmagyarázta, hogy mer’ a td megy olyan jól mint az 1.8 gti.
(Egyébként nem, de akkor is helyénvaló egy agyonturbózott gti-vel való hasonlítgatás lett volna)
Egyszer be is bizonyította magának, hogy “milyen lusta” a gti, mert elváltogatott 2300-nál, ahol éledne a benzines.
Emlékeim szerint, a régiek is ugyan így termelték a hőt.
Mellesleg az autók motorjai, nem hőtermelésre lettek kitalálva, hanem a munkavégzés mellett hő (is) keletkezik.
Különben is, mennyi az az "ekkora" és hogyan mérhető?
Kedves 18-as
Szerintem az autók motorjai elsősorban hőt termelnek: optimális üzemmódban 20-30% mozgást állítanak elő a többi hő. A motorok a legritkább esetben üzemelnek az optimális üzemmód közelében.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!