Van néha a hírekben,hogy a rendőrök fognak egy autóst, akinek sohasem volt jogosítványa, és úgy vezetett. Ezek vajon mennyire ismerik a kreszt, tudják,hol kell elsőbbséget adni, szoktak indexelni sávváltáskor,stb? Vagy csak ahogy jön, úgy vezetnek?
A jogosítvány nélküli járművezetés csak néhány hete minősül bűncswlekménynek, előtte csak szabálysértés volt, nevetséges büntetéssel.
A kérdés szempontjából ez mellékes, ugyanis sok jogosítvánnyal nem rendelkező lehet jobban ismeri a KRESZ-t, mint némelyik jogosítvány tulajdonos.
A jogosítvánnyal vezetők esetében viszont a járműre kötött kötelező biztosítás az, ami baleset esetén a másik fél számára az okozott kár megtérítését legalább részben garantálja, ami a jogosítvány nélküli vezetőknél nem jellemző (nekik kell a kárt megfizetni, ami sokszor éveken át tartó pereskedéssel jár)
Ez a történet lényege, nem az, hogy mennyire ismeri a KRESZ-t, balesetet figyelmetlenségből olyan is okozhat, aki jól ismeri a szabályokat, és közlekedhet nagyobb gond nélkül, aki csak annyit érzékel ösztönösen, hogy mi az, ami veszélyes lenne.
A jogosítvány nélküli vezetés esetén a járművet kezelni is képtelenek külön csoport, ők hiába ismerik a KREDZ-t.
Csak az eltiltás ideje alatti vezetés lett bűncselekmény, ha eleve nincs jogosítványod, az maradt szabálysértés, csak szigorúbb lett a büntetés (elzárás is lehet).
#3#
Gondolom a youtube-s videóból idézted, amikor az álló (parkoló) autót összetörő roma kölyök nyilatkozik.
Az valóban egy oktató film (nem étem a többiek miért szaladtak el, nem kell jogosítvány véremben van a vwzetés stb)... csak egy út szélén álló autót nem sikerül kikerülni neki, amihez KRESZ ismeret sem kell
Lehet, hogy nem is ő vezetett, csak őt hagyták ott elvinni a balhét.
Szerintem ez a "sokan jobban ismerik" erős szépítés. Sajnos tény, hogy legtöbben "véremben a vezetés" címszóval közlekednek.
Nyilván a nagy többség jogosítvánnyal a kezében is tök hülye és felelőtlen, ami nem azt jelenti, hogy akinek nincs az jobban tudja a szabályokat.
@2: Hacsak nem maradtam le valamiről, valójában idén májusban volt a szigorítás, és a jogosítvány nélküli vezetés továbbra sem bűncselekmény (ahogy azt minden médium leírta a jogi oldalakon kívül), hanem elzárással büntethető szabálysértés, értsd: ha szemétkedsz a rendőrrel, vagy megpróbálsz elmenekülni, vagy ha csak kifogsz egy igazi szemétládát, akkor bezárhatnak érte, de továbbra is bírsággal, eltiltással megúszható.
Az eltiltás alatti vezetés minősül azóta bűncselekménynek, ez a pontos infó.
Vagy lehet, hogy van frissebb hír, csak lemaradtam róla? Én nem találok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!