Az alábbi forgalmi helyzetben milyen a sorrend?
Kép:
-Tábla nincs sehol
-B nagy ívben balra kanyarodik
Szerintem:
A,B,C
Ami miatt kérdezem: A balról érkezik és villamos, ezért C-vel szemben elsőbbsége van. De vajon B-vel szemben is elsőbbsége van a villamosnak? Hiszen mindketten nagy ívben balra kanyarodnak. Ilyenkor a kresz kimondja hogy nem kölcsönös megegyezés van (mint 2 kocsi esetén), hanem a villamosnak van elsőbbsége?
"Ha kanyarodsz, a villamos pedig a te utadat keresztezve szintén kanyarodik, a villamosnak van elsőbbsége."
Nincs ilyen szabály.
"Szerintem nem bonyolult."
Az, hogy (szerinted) nem bonyolult, nem bizonyítja, hogy létezik ilyen szabály.
Igaz. Csak akkor van ilyen, ha azonos irányból érkezik.
Az erről szóló szabály pedig, hogy másoknak segítség legyen:
,,Elsőbbséget kell adni jobbra vagy balra bekanyarodó járművel az azonos irányból érkező villamos részére.”
,,Mivel ebből a mondatból hiányzik az a meghatározás, hogy az azonos irányból érkező egyenesen haladó villamos, ezért a mögöttünk érkező és jobbra vagy balra kanyarodó villamosnak is elsőbbséget kell adni bekanyarodás közben.”
Ha nincs tábla, nincs kanyarodó főútvonal sem.
Akkor sima egyenrangú kereszteződés.
Ha a kocsi és villamos kanyarodási sávja nem keresztezi egymást, mehetnek egyszerre, ha keresztezi, akkor nincs pontosan ezt leíró szabály, de ha követem azt a logikát, hogy minden KRESZ-ben leírt esetben a villamosnak van elsőbbsége, kivéve azt, mikor egyenesen haladó utadat keresztezné a szembe jövő villamos, most pedig nem egyenesen mész, hanem a villamossal egyenrangú műveletet végzel, itt a villamost illene elsőnek engedni.
A motoros egyértelműen az utolsó.
Amúgy tényleg nem életszerű a helyzet, valós életben kábé az van, hogy a villamos nagy és sárga, ezért hadd menjen elsőnek. :D
Komolyabban véve a villamosvezetők kábé sehol nem kényszerülnek elsőbbségadásra, úgy is vezetnek, könnyebben csengetnek, mint vészfékeznek, úgyhogy jobb mindig elengedni ott, ahol tábla vagy közlekedési lámpa nem mond mást.
Na igen, jobbkezes villamossal dúsított kereszteződésről nem tudok, általában még a kertvárosi buszoknak is biztosítják az elsőbbséget, egész tavaly novemberig nem is láttam olyan egyenrangú kereszteződést Budapesten, ahol busz jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!