Mitől melegszik a hűtővíz alapjáraton?
"ha megállok csak egy pillanatra akkor kúszik felfelé a mutató"
És mi történik akkor, ha egy ilyen megálláskor emelten tartod a fordulatszámot. Mondjuk 2500-on? Akkor is "kúszik felfelé a mutató"?
Vagy mi történik akkor, ha 90-nél üresbe teszed az autót és hagyod alapjáratig leesni a fordulatot? Akkor is hasonlóan viselkedik, mint megállásnál? Kúszik felfele a mutató?
"Vizpumpara gyanakodsz?"
Igen. Pontosabban arra, hogy alacsony fordulaton nincs megfelelő áramlás. Ez lehet akár sérült vagy elforgó vízpumpa. Vagy egy szűk keresztmetszet, pl. ha a termosztát nyílása kinyitva is túl kicsi. Én már találkoztam olyan utángyártott termosztáttal, amelyik túl nagyra nyílt a hűtőrendszer méretezéséhez képest. Nyitott termosztátnál nem volt fűtés. A fordítottja is lehetséges.
Vagy pl. az én autómban a termosztát két módon nyit:
- a megfelelő magas hőmérsékleten
- ha hideg, de nagy fordulaton jár a motor, a nyomás -rugó ellenében- akkor is kinyitja.
Elvileg (nem mondom, hogy így van) a tiednél is lehet valami hasonló.
Mindenesetre, ha megnézed a magas fordulatot álló autón és az alacsony fordulatot mozgó autón, akkor a menetszél vagy más okok hatását el lehet különíteni.
Sokszor kapott csapvizes feltöltést? Mert az ecetet a lerakódott vízkő ellen szokták használni.
Más. Némelyik hűtőn a befolyó és kifolyó csatlakozóval ellentétes sarkokban van két ledugózott nyílás is. Ha a Tieden is vannak, akkor azokat a dugókat is érdemes kicsavarni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!