Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Útkereszteződésnél kuplunggal...

Útkereszteződésnél kuplunggal tarthatom a kocsit?

Figyelt kérdés

Az a kérdésem, ha lelassítok a kocsival az útkereszteződés előtt, és netalántán meg kell állnom, tarthatom a kocsit félig benyomott kuplunggal, hogy ne guruljon se előre, se hátra? Így könnyebb az elindulás, mintha teljesen kuplung benyom és teljes lefékezéssel állok meg. Az utóbbi esetben ráadasul majdhohynem egyenes úton érzem picit, hogy gurul hátra a kocsi, és ilyenkor van, hogy kézifékkel indulok el, hogy véletlenül se guruljak hátra valakibe, míg félig benyomott kuplungnál nem tapasztaltam ezt. Csak nem tudom melyik mennyire káros a kocsinak.

Azt tudom, ha teljesen benyomom a kuplungot, akkor megszűnik a kapcsolat a motor és a váltó között, emiatt nehezebb az elindulas.

Köszönöm a valaszt.

2021. júl. 11. 18:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Tarthatod, de gyilkolod vele a kuplungot
2021. júl. 11. 18:31
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Igy gallyra vagod a kuplungut. Az valtashoz nem kell, nem "egyensulyozashoz". Tedd be uresbe es nyomjad a féket.
2021. júl. 11. 18:42
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt megnézem hogy tartod meg kuplunggal, hogy előre ne guruljon el...

Egyébként nyilván a kuplungnak a legrosszabb, ha folyamatosan csúsztatva van. Ha minimális a lejtés, akkor kinyomott kuplung, váltó egyesben, másik láb a féken. Amikor látod hogy indulhatsz, akkor féket felengeded, közben a kuplungot is kezed engedni, majd rálépsz a gázra is.

2021. júl. 11. 18:42
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2021. júl. 11. 19:02
 5/11 veterán vas ***** válasza:
67%

"ne guruljon se előre se hátra"

Tegyük föl állsz egy lejtős kereszteződésben, vagyis hátra nem fog gurulni.

Kuplunggal akarod megfogni, hogy ne guruljon előre??? ;)

Vezettél már valaha autót?

2021. júl. 11. 22:53
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Most ez igazából attól függ, mi az aktuális szituáció.

Ha azt látod, hogy 1 max 2 autó után ki is tudsz kanyarodni akkor nem az a 3 másodperc fogja gyilkolni a kuplungot. Ha meg azt látod, hogy hosszabb ideig nem tudsz kikanyarodni akkor üres és fék.

2021. júl. 11. 23:21
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Rövid ideig csinálhatod, csak a kuplung nem erre való, ilyenkor folyamatosan csúszik: sokat kopik, ha sokáig csinálod, akkor túlmelegszik, megég.
2021. júl. 11. 23:33
 8/11 A kérdező kommentje:

5-ös válaszoló, nyilván sima útszakaszra gondoltam, nem pedig lejtőre, és nem is dombra.

Kérlek szépen, igen, vezettem már autót, nem kellene belekötni az emberbe. Ha nem tetszik a kérdés, menj tovább, nem kell okoskodni.

Többieknek köszönöm a választ!

2021. júl. 12. 00:22
 9/11 anonim ***** válasza:
76%

Sima úton nem gurul sehová, szóval nem is kell megtartani. Nem is tudnád, mert ha csúsztatod a kuplungot, akkor megindulna előre.

Meg kéne tanulni normálisan kezelni a kuplungot és akkor nem lenne szükség ilyen "trükkökre".

2021. júl. 12. 06:10
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Autószerelőként írom...ha nagyon sok pénzt akarsz "nálunk" hagyni..csak akkor ajánlott ez:)

Ezzel sok mindent elmondtam.

2021. júl. 12. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!