Robogó időnként nem indul, valószínű elektromos hiba.
Hogyan javítsam meg?
Figyelt kérdés
Ha olyan kedve van, akkor simán beindul, máskor meg egyáltalán nem. Amikor nem indul, csak kattanást hallok a gépből indítózásnál, amúgy világítás van. Ha átkötöm az indítórelét, úgy gond nélkül indul. Relét már cseréltem, nem lett tőle jó, szóval nem azzal van a gond. Arra gondoltam, hogy az indítógomb körül lehet a probléma a kormányon, de szétszedtem gyorsban, és nem láttam semmi vezetékszakadást vagy ilyesmit. Van egy gagyi multiméterem, hogy lehetne behatárolni a hiba helyét?
@1: A kérdésem arra vonatkozik, hogy hogyan teszteljem le, hogy hol van a hiba. A szerelő javaslata az volt, hogy cseréljünk önindítót, szóval kösz, de akkor inkább megoldom magam.
@2: Onnan gondolom, hogy elektromos hiba, hogy először is véletlenszerűen jön elő a probléma, ami valamilyen érintkezési hibára utalhat. Másodszor, ha átkötöm a relét, akkor pöccre indul, bármikor. De nem a relé a hibás, mivel már cseréltem.
2021. jún. 4. 07:31
4/10 anonim válasza:
tesztelni úgy tudod hogy a multimétert rádugod a gomb két kimenetére, rákapcsolod a multimétert szakadásmérőre és nekiállsz nyomogatni az indító gombot
2021. jún. 4. 10:18
5/10 A kérdező kommentje:
Most azt vettem még észre, hogy amikor rásózok pár nagyot a kormányra jobb oldalon, akkor be tudom indítani.
@4: Ezt így megpróbálom, ezen kívül lehet máshol is a hiba? Arra gondolok pl., hogy a féklámpakapcsolók párhuzamosan vannak kötve, és amikor nem indul, akkor egyik fékkel sem, szóval a féklámpakapcsoló hiba esetemben kizárható.
Vagy esetleg bontsam szét az egész elejét, és próbáljam végigkövetni a vezetéket az indítógombtól kezdve, hogy látok-e valahol törést?
2021. jún. 4. 10:57
6/10 anonim válasza:
A kormány ütögetése helyett az önindítót próbáld meg ilyenkor megkocogtatni kalapáccsal. Valszeg el fog indulni, bendix hibája lehet. Pucolgatással kicsit javítani tudsz rajta, de cserés lesz.
2021. jún. 4. 12:07
7/10 A kérdező kommentje:
@6 Próbálom megérteni, de nem nagyon megy. Mi köze ennek az önindítóhoz? Ha leszedem az egyik sarut az indítóreléről, és hozzáérintem a másikhoz, stabilan és mindig indít.
2021. jún. 4. 12:13
8/10 anonim válasza:
Nézd, ha a gomb benyomására mindig kattan a relé akkor a behúzótekercs és az önindító gomb is működik. Ennyiben nagyjából kimerül az elektromos hibák száma. Mérj feszültséget az akksin, ha benyomod a gombot mennyit esik? 1 tized volt környékét, vagy 1-2 voltot? Utóbbi esetben kap áramot az önindító, előbbi esetben csak a relé behúzótekercse.
2021. jún. 4. 12:26
9/10 A kérdező kommentje:
@8 Na, ez pl. egy jó tipp hibakeresésre, ilyenekre gondoltam! Ki fogom próbálni, köszi.
2021. jún. 4. 12:33
10/10 A kérdező kommentje:
Lemértem, egy tizedet sem esik az akksin a feszültség indításnál. Ezek alapján szerintem végleg kizárható az önindító hibája. Valamiért nem kap delejt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!