Miért nem lehet 6 hónapnál többet használni egyfolytában EU-n belül a nem EU-s rendszámot?
Nem ingyen furikázgatok, mert tankolni is kell, azzal pedig gazdagítom az államot. Ennyi bőven elég, úgyis ellopják annak is egy részét. Nem igazán találkoztam eddig hatósággal, ennek ellenére volt már kellemetlen élményem. Pénzügyőr intett ki a forgalomból, és kérte a jármű forgalmi engedélyét, a személyi igazolványomat, lakcímkártyámat, útlevelemet. Mindegy, hogy milyen okmányt mutattam, a legközelebbi vámhivatal székhelyén találtam magam, ahol elindult a vámellenőrzési eljárás. Ebben az eljárásban egyből felszólítottak, hogy nyújtsak vámbiztosítékot. A vámbiztosítékot a személygépkocsi értékének 10%-ában jelölték meg, de valami katalógus alapján határozzák meg az autó értékét. Ki is fizettem, így azt gondoltam, hogy minden rendben lesz. Amúgy ezen összeget vissza kellene kapnia a befizetőnek, ha minden rendben van. De nem így lett. A vámot és az import után fizetendő általános forgalmi adót kiszabta a vámhatóság. Ezt az összeget azonban még megtoldották 50% vámigazgatási bírsággal. Nagyon érdekes volt az egész eset, ugyanis minden papír rendben volt (ellenkező esetben azonnal bevonták volna az engedélyt, mindent igazolni tudtam), jogosan használtam az autót, mégis megszivattak. Balkáni színvonalú, korrupt bürokrácia, ezt tudom csak mondani. Egyébként valamelyik nap láttam monacói rendszámos autót, az sem mindennapi látvány. Azzal sem lehet egyszerű az élet hosszútávon.
"Balkáni színvonalú, korrupt bürokrácia, ezt tudom csak mondani."
Egyszer essél át olyan igazi amerikai vámvizsgálaton, utána egy hétig leülni sem tudsz majd, úgy megba.. rátkoznak veled. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!