Hogy lehet ellenõrizni, hogy a szervizben milyen olajat tettek a motorba?
Hogy milyet tettek bele, azt úgy, hogy végignézed a cserét.
Amúgy lehet ki se cserélik, vagy nem engedik le normálisan, mert ha beviszed és másnap állnak neki, akkor az olaj már kihűlt nem igen folyós és pár deci simán bent maradhat, előtte nem fogják melegíteni a motort és nem várjàk meg, míg kicsordogál. Ezt magam szoktam, mert ezt meg tudom csinálni. Természetesen vannak olyan szakik, szervizek, akik normálisan kicserélik.
#3 Ha kell a motorba mondjuk 4,5 liter olaj, ami átlagos az itteni autóknál és a régiből benne marad 2 deci, az az égvilágon semmin nem ront. Mellesleg üzemmeleg motorból sem fog kifolyni sokkal jobban, mert a legnagyobb okozó nem az olaj sűrűsége, hanem a motor kialakítása, bizonyos pontokon megreked az olaj.
#4 Ez is hülyeség, mert egy igazán jó állapotú benzinesnél 10e km után is őzbarna (az enyémnél is), míg a dízelek többségénél az első indítás után is rögtön korom fekete lesz.
Kérdező: sehogy. Abból talán ki lehet indulni, hogy van-e valamilyen olajmárka kiplakátolva a szervizben. Nagy biznisz az olaj gyártóknak a partnerek szerződtetése, így a legtöbb szerviz szerződésben áll valamelyikkel és annak az olaját töltik.
Legegyszerűbben:
1. Megnézed mi van a számlára írva.
2. Ha nem tüntették fel az olaj márkáját, megkérdezed.
Mást nagyon nem tudsz tenni. Ritkán szokták fotókkal, vagy videófelvételekkel utólag bizonygatni az ügyfélnek, hogy mit töltöttek bele. Otthon pedig gondolom nincs több száz millió forintot érő házi laborod (ha lenne, nem tetted volna fel a kérdést), hogy mintát vegyél és kielemezd hogy a pontos kémiai összetétel melyik gyártó olajára hasonlít legjobban.
Az jó ötlet, hogy rögtön ott megnézed.
Egy indítás miatt nem lesz koromfekete, ez egy baromság, el ne hidd.
Én is így csináltam anno.
Meg kell kérdezni
De legjobb ha magad cseréled. Láttam már olyant, hogy a minőségi, flakonos olajat elrakták polc alá, aztán beletették a kannás 10w40-et...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!