Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a nyelestengelycsapágy...

Mi a nyelestengelycsapágy hibájának jelei ?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 10. 09:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Csak bizonyos típusoknál van, benyomott kuplungnál zörgés, de ez tényleg csak a nyomorékabbja autóknál van.

Elmész egy bontóba, és megrángatod az ott kiszerelt 587392375 darab váltó nyelestengelyét, egy se fog lötyögni.

A lehúzós szerelők kedvenc pénzszerzési formája.

Általában a kuplungtárcsa agyrésze zörög, meg a keresztrugók, de ez nem hiba, csak zajos. Ez viszont kinyomott kuplungnál elhallgat.

2021. ápr. 10. 10:09
 2/13 A kérdező kommentje:
Szoval ez elég ritka jelenség.
2021. ápr. 10. 10:20
 3/13 krwkco ***** válasza:
78%

"Csak bizonyos típusoknál van, benyomott kuplungnál zörgés"

Pont ellenkezőleg. A nyelestengelycsapágy felengedett kuplungnál, üresben ad hangot. Ha kinyomod a kuplungot, elhallgat. Kinyomott kuplungnál nem forog a nyelestengely. Mitől zörögne a csapágya?

Egyes tipusoknál ez a zaj általánosan jelen van. Pl. a Ford IB5-ös váltóinál. Ha nem erősödik a zaj, nem kell vele foglalkozni.

2021. ápr. 10. 11:38
 4/13 anonim ***** válasza:

Igen, pont ha benyomod a kuplungot akkor hallgat el.

Nálam már 8 éve van hangja, ki tudja mióta kellene már cserélni... 22 éves volt az autó amikor hozzám került, most 30, azóta bele ment sok km. + alapból sok km van benne.

és még mindig nem esett szét a nyelestengelycsapágy :D

2021. ápr. 10. 11:41
 5/13 A kérdező kommentje:
Ez gázadásra pörgetésre erősödő hang vagy elmulik ?
2021. ápr. 10. 12:04
 6/13 anonim ***** válasza:
Na én ezt nem tudom... nekem hangos a motor nagyon, nem kávédaráló motor :D
2021. ápr. 10. 13:30
 7/13 anonim ***** válasza:

#4: lehet, hogy nem is fog széthullani a csapágy, csak szépen hornyot esztergál magának a tengelyen, ami miatt sokszor lehet az egész váltót eldobni, de minimum szétszedni.

Elvileg a fordulatszámmal arányos a hangja, de menet közben ezt sokszor felülírja a többi fokozat üzemszerű zaja és vibrációja, ami a hajtásláncból jön. Leginkább úgy lehet kiszúrni, ha üresben hirtelen lelépsz a pedálról, és hallani fogod a búgást. Rosszabb esetben elég csak simán felengedni a kuplungot.

2021. ápr. 10. 14:31
 8/13 anonim ***** válasza:

#3, krwkco azért zörög benyomott kuplungnál, mert akkor nem központosít, és csak a nyelescsapágy vezetné meg a kuplungtárcsát. Valamennyire veri a kuplungszerkezet, az ad ki zörgő hangot.

Felengedett kuplungnál sistergő hang van, de olyankor az átlagszerelő már rendeli is a kinyomócsapágyat, annak pont ilyen hangja van.

2021. ápr. 10. 16:08
 9/13 A kérdező kommentje:
Nekem csak alacsony fordulaton van és üzem hőmérsékleten . Betoltam a szervizbe de azt mondjak kikell deriteniuk
2021. ápr. 10. 16:33
 10/13 krwkco ***** válasza:

"Betoltam a szervizbe de azt mondjak ki kell deriteniük"

Arról mondtak valamit, hogy hogyan akarják kideríteni? Ha fülre nem hallják, akkor mi a terv? Úgy akarják eldönteni, hogy mi a hiba, hogy egy húsz-harmincezer forintos szerelésbe kezdenek?

Mennyire volt erős a hang? Hirtelen romlott az utóbbi időben?

2021. ápr. 10. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!