Komolyabb motor- és katalizátor probléma, vagy csak a lambdaszonda szórakozik?
Az alábbi jelenséggel állok szemben: Pár hónapja vettem meg az első autóm (20 éves G Astra). Nemrég kigyulladt a műszerfalon a motorhiba jelző lámpa, így kiolvastam a hibakódokat. 3 db jött ki: p0300 (gyújtáskimaradás), p0400 (EGR szelep hiba), p0420 (katalizátor hatásfok csökkenés). Az Egr szelepet, illetve a gyertyákat első körben cseréltem (rájuk is fért), de a hozzájuk tartozó kódok nem tűntek el. A katalizátor csere pedig ugye kicsit pénztárca terhelő szóval így fejetlenül nem akartam beleugrani. Nem tartom magam nagy nagy műszaki zseninek, de próbáltam utánanézni itt-ott fórumokon, hátha volt valakinek hasonló jelensége...de inkább ellentmondó magyarázatokat találtam.
A kocsi egyébként könnyen indul, az alapjárat úgy nem ugrik 1000-es fordulat fölé, furcsa zajokat illetve szagokat nem érezni. Gázadásakor nem, rángat, nem erőtlen...
Ezért vetődött fel bennem az a kérdés, hogy ezt a 3 hibakódot egy esetleg hibásan működő kettes lambdaszonda elő tudja-e idézni?
A válaszokat előre is köszönöm!
Törölni kellett volna a hibakódokat.
Lehet, hogy a gyújtáskimaradás miatt jelzett be a katalizátorra.
A hibakódokat egyébként túlságosan leegyszerűsíted.
Még egy ilyen egyszerű ECM-nél, mint amiket G Astrákban találunk sem lehet ilyet kijelenteni, hogy P0400 = EGR szelep hiba.
Ha érdekel, olvass utána pontosan hogy működik, hogyan lesz egy szenzor feszültségértékéből hibakód.
Ezek szerint lehet kicsit naív voltam mikor abban bíztam, hogy a kocsi rendszere majd magától kiüti a kódokat.
Full kezdő vagyok, szóval a leegyszerűsítéseket kérlek nézzétek el nekem. :D
Nem nekünk kell elnézni.
Magadat szívatod meg, ha egy esetleges banális hiba miatt elkezded feleslegesen cserélgetni a méregdrága alkatrészeket.
G Astrában szerencsére könnyen lehet törölni házilag is.
Akksit lekötöd 1-2 percre és "elfelejti".
(a tanácsért és gyári rádiókód problémákért nem vállalok felelősséget)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!