Egy nap alatt mekkora távot lehet megtenni motorral?
a lényeget nem írtad..más 250 es négyüteművel, és kétüteművel. A kényelem igazából a négyszázas fotelmotornál kezdődik. Azzal vidámabban lehet akár Prágáig is egyhuzamban(bár nem sok értelme van)
Aztán ott van a legalább 1200-as Harley, de a 2000-es már tiszta amerika. Ezer km nem lehet gond. A Honda Goldwing-al napi ezer km nem tétel.
Autóval 22 óra alatt értem Bp-ről Isztambulba. Ugyanezt 400-as fotelmotorral is meg tudnám tenni.
Nagyon sok minden múlik a konkrét motoron, úgyhogy most az általad leírt 2 motorral kapcsolatban ez a véleményem:
Hát egyik se ideális 130-140-es utazóhoz. Minimális a szélvédelmük, illetve az már az erejük teteje lassan (150-160 a vége ezeknek a motoroknak). Én úgy számolok magamnak, hogy kocsihoz képest 20%-kal fárasztóbb, ha használok rendes füldugót (EarPeace vagy valami egyéb márkás). És ez úgy, hogy az én motorom egy 900-as, magasított plexis túramotor, amivel 6-osban elvagyok 140 környékén kényelmesen. Illetve időjárástól is függ. Ha viaskodni kell oldalszéllel, esővel, akkor nyilván még kevesebb, ami értelmesen megtehető.
Illetve ilyen távnál már az is bejön a képletbe, hogy a táv 2. felénél az ember fáradtabb, dekoncentráltabb. Tapasztalatlan motorost óva intenék ilyen távtól, főleg ilyen motorral. Egy tapasztaltabb esetén nem annyira veszélyes, mivel még fáradtan, dekoncentráltan is valószínűleg jobban reagál potenciális váratlan helyzetre, mint egy újonc.
De hogy konkrétan a kérdésre is válaszoljak... Igen, akár teljesíthető is. Kényelmes nem lesz. Segít, ha az ember kipihenten indul, használ füldugót, gyakran (óránként) megáll 5-10 percre pihenni, illetve megfelelő motoros ruházatot választ az úthoz. Olyan, ami nem lobog, nem ereszt át túl sok menetszelet, de nem is sülsz bele. Nekem a leghosszabb nap ilyesmi körülmények között Mostar - Budapest volt utassal, ezzel a 900-as motorral. Nekem a kényelmesnek mondható széle volt már, a páromnak viszont már sok volt. Szerintem egyedül, ezzel a motorral, jelenlegi tapasztalatommal 1000 km-t is bevállalnék, de nem lenne a kedvenc napom. Ha visszagondolok az előző motoromra, ami 650-es A2-es széle túraendúró volt (mint a KLE500), amikor még kisebb rutinom volt, akkor azt mondanám jelen fejemmel a fiatalabb önmagamnak, hogy 1000 km már sok lesz. Felesleges kockáztatni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!