Piroslámpa figyelő kamera mikor büntet?
Mi számít piroson áthajtásnak? Ha a megállás helyét jelző vonalat piros fény alatt lépi át az ember, vagy ha a kereszteződést nem hagyja el a pirosig?
Velem ma az történt hogy egy fix piroslámpa figyelős kereszteződésen mentem át és a vonalat azt már a sárgán léptem át, és már addigra pirosra válthatott mire elhagytam a kereszteződést. De a vonalat és a lápma vonalát elhagytam pirosig az biztos. Ezért megbüntethettek?
"Mi számít piroson áthajtásnak?"
Ha áthajtasz a piros lámpán? Vagy te mire gondoltál?
Amúgy ja, ilyenért csak rendőr büntet meg ha látja kamera nem figyeli.
#1-est miért pontozzátok le?
Tényleg nincsenek üzemben ilyenek (VÉDA talán tudna ilyet, de abban sem használják), mégpedig ilyen indokkal:
"
Pető Attila kreszprofesszor segít megérteni a gránitkemény jogi szöveget, aki tisztázza, hogy gyakorlatilag már a sárga is megtiltja az áthaladást a KRESZ szerint. Mivel azonban az érkező járművek megállítása nem lehetséges azonnal, ezért az életszerűség miatt a sárga fénynél további megjegyzést olvashatunk a szabályban: „ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni...”
"
A biztonságosan megállni meg sok tényezőtől függ, ezért sárgára a járőrök sem nagyon ugranak (kivéve, ha "számlálós" a lámpa). Bőven mennek át autósok már pirosra váltott lámpán is.
#3+
Ja igen, szóval a "piroslámpa figyelő" kamerák valójában csak felvételt készítenek, amit ütközéskor pl. vissza tudnak nézni.
Nagy részük webcam-ként figyelhető neten keresztül is.
Na ez tévedés hogy a véda nem büntet!
Mégis be kellett fizetnem 50 ezret 2019 decemberben.
Piroson való áthajtás, Gyöngyös 3as út.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!