Nyomatékkulcs nélkül hogyan lehet meghúzni egy gyújtógyertyát 25 Nm-es meghúzási nyomatékkal?
- Régi gyertya kiszerelést és szemrevételezést követő újra visszaszerelése setén?
- Teljesen új gyújtógyertya beszerelése esetén?
/16 mm befogási méretű gyertyákat szeretnék autóban ellenőrizni és szükség esetén cserélni, házi körülmények között, nyomatékkulcs nélkül./
Sosem használtam gyertya cseréhez nyomatékkulcsot.
Érzéssel kell meghúzni.
Köszönöm a válaszokat.
Egy viszonylag nagy darab (100kg/188cm) ember vagyok. És óvatos.
Nem szeretnék értetlenkedőnek tűnni, de nehezen tudom értelmezni az "érzéssel" és az "érzésre" megfogalmazásokat.
Első lépésben betekerem addig, amíg szabad kézzel (erőkar nélkül) könnyen tekerhető, amíg nem "érzem", hogy szorul.
Miután megéreztem, hogy szorul, még mennyit célszerű/szükséges/elégséges tekerni rajta, hogy megfelelő legyen?
1/8-adot? 1/4-edet? 1/2-edet?
Az régen volt előírás (amikor még nem nyomatékra húzták a gyertyákat), hogy amíg kézzel megszorul aztán még valamennyit fordítani rajta. Nem tudom pontosan miért volt ez, de régen ajánlották a rézpasztát is, modern autónál meg nem szabad, mert ott nyomatékra kell húzni, és a nyomatékklulcsot becsapja a rézpaszta. Lehet, hogy most más anyagból van a persely, ezért más az eljárás - majd valaki megírja aki tudja.
Nem tudom segít-e, a 25Nm az annyi, hogy egy 1m hosszú rúd végére 2.5kg-t akasztasz és megtartod - vagy máshogyan vízszintesen vállból kitartod a kezedet és megtartasz egy kb. 2.8-3kg-os súlyt (átlag ember keze 80-90cm szokott lenni). Ez azért elég érezhető erő (2 vizespalack), de nem brutális - a racsnis kulccsal csuklóból kb. ennyit tudsz egy mozdulattal húzni, lendületet ne vegyél, vállból ne told. Egyébként ha egy kicsit kevesebbre húzod az nem baj, ha túlhúzod, az igen.
Mit nem értesz?
Sose huztál még meg egy hatos csavart sem, vagy egy kerékanyát?
"Mit nem értesz?"
Leírtam. Szerintem nem mindegy, hogy egy 50 kilós ember (pl. egy nő) vagy egy 100 kilós ember (pl. nagyobb darab férfi) érzésére hagyatkozunk.
Természetesen már sokszor meghúztam 6-os és nagyobb átmérőjű csavarokat is. Szabad kézzel és különböző kézi, illetve gépi szerszámokkal is. De eddig csak acél/vas anyagokkal dolgoztam.
Te nagyon fogalmatlan vagy, inkább vidd el valakihez és vegyél neki egy sört-colát!
Ha a fenti leírásokból nem érted akkor inkább hagyd...jobb elvinni valakihez mint nagyobb kárt csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!