Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorolaj-szintet mikor kell...

Motorolaj-szintet mikor kell nézni?

Figyelt kérdés
Benzines motorban mikor kell pálcával ellenőrizni az olajszintet? Hideg vagy üzemmeleg motornál egyből leállítás után? Vagy mikor?

2020. aug. 20. 10:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
43%

Hideg motornál célszerű. Ha minden nap nem is, de azért hetente érdemes ránézni.

Ha közvetlenül a motor leállítása után méred, akkor alacsonyabb szintet fogsz látni, mert kell pár perc, amíg visszacsöpög az olaj.

2020. aug. 20. 10:12
 2/11 anonim ***** válasza:
67%

Mit ír a kezelési útmutató?

Általában kétféle szokott lenni: 1. hideg motornál. 2. Üzemmeleg motornál leállítás után 10 perccel, amikor már visszacsorgott az olaj.

2020. aug. 20. 10:12
 3/11 anonim ***** válasza:
73%
Legjobb hidegen amikor visszacsordult az olaj szinte teljesen. Ha üzem melegen nézed akkor leállítás után várj 5-10 percet hogy az olaj visszacsorogjon.
2020. aug. 20. 10:35
 4/11 anonim ***** válasza:
0%
Igazából (minden) indulás előtt csak meg kéne győződni róla, hogy van-e benne olaj. A kifejezésből ítélve ez nem az üzemmeleg állapotra való járatás után történik. :) De ugyanakkor régen az volt a tanítás, hogy az üzemmeleg motornál, a visszacsurgásra adományozott percek után kell ellenőrizni, hogy a két jel között legyen a szint. A 15 évvel ezelőtti autó könyvecskéjében ezt hiába kerestem. Azelőtt meg sosem volt új négyütemű ótóm. Ha nincs előírás, akkor úgyis csak saccperkábé a módszer, hiszen a hőtágulás az csak létezik. De lehet, hogy a modern motorok már annyira bírják az olajszegénységet, hogy elég az "azért csak van ebben valamennyi".
2020. aug. 20. 10:52
 5/11 anonim ***** válasza:

Ez motorblokktól függ. Húzd ki a nívópálcát és nézd meg mi van ráírva. Valamelyiken mindkét oldalán van skálázva, HOT és COLD feliratok mellett, ahol HOT az üzemmeleg, míg COLD a hideg motort jelenti.

Ha csak egy skála van rajta és nincs odaírva, hogy hideg vagy meleg állapot, akkor a kézikönyvben kell megnézni, hogy mikor kell mérni.

2020. aug. 20. 11:20
 6/11 anonim ***** válasza:
Autótól függ... az enyémben külön jelez a gép, ha hamarosan eléri a minimumszintet, így én csak egyszer nézem meg az éves olajcserék között, biztos-ami-biztos alapon.
2020. aug. 20. 11:20
 7/11 anonim ***** válasza:

"De ugyanakkor régen az volt a tanítás, hogy az üzemmeleg motornál, a visszacsurgásra adományozott percek után kell ellenőrizni, hogy a két jel között legyen a szint. A 15 évvel ezelőtti autó könyvecskéjében ezt hiába kerestem."

A 2018-as autóm már tényleg nagyon régi. Egy őszkövület, lassan ezek szerint muzeális lesz. ;) Még egy kis táblácska is van a motortérben, hogy üzemmelegen, 10 perccel a leállítás után nézzem. Ezért írtam, hogy attól függ, mit ír elő a gyártó, mert az a mérvadó.

2020. aug. 20. 12:24
 8/11 anonim ***** válasza:

Mi a szarért nézzem hetente??? A kocsim 1,5 éves. 2x néztem benne meg ill nyilván az 1 éves szerviznél cserélték.

Akinek hetente kell olajszintet néznie vagy minden indulás előtt, ott komoly gondok vannak a kocsival

2020. aug. 20. 13:12
 9/11 anonim ***** válasza:
Hideg motornál, reggel indítás előtt. Minden tankolásnál érdemes megnézni. (Tankolás utáni reggel) Ha minimumhoz közel van akkor fullig fel kell tölteni.
2020. aug. 20. 17:08
 10/11 anonim ***** válasza:
Nekem például hidegen pont középütt van. Üzemmeleg motornál pedig maxon.
2020. aug. 20. 19:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!