Ha a Simson S51-emben nincs akkumulátor és nem tudok indexelni azért megbüntetnek?
Ez egy érdekes témakör, most utánanéztem picit alaposabban.
Először az 1990-es KöHÉM rendeletet néztem meg, a 62 § egészét.
Itt az áll, hogy
"Irányjelző lámpákkal fel kell szerelni a gépkocsit, a mezőgazdasági vontatót, a zárt vezetőfülkéjű, valamint a pótkocsi vontatására használt lassú járművet és a (...) a pótkocsit. (...) Irányjelző lámpákkal fel szabad szerelni a motorkerékpárt és a nyitott vezetőfülkéjű lassú járművet."
Azaz sehol sem írja, hogy segédmotoros kerékpárra kötelező volna, sem azt, hogy fel szabad szerelni rá, sem azt, hogy nem szabad. Egyszerűen nincs konkrétan szabályozva.
Utána KRESz-t néztem meg, 56 §:
56. § (1) A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű
(...)
d) irányjelző berendezése, kivéve ha kézzel megfelelő irányjelzés adható,"
Azaz elvileg így is közlekedhetsz, ha jelzed a karjaiddal az irányváltoztatási szándékaid.
#5#
Ahogy már írták: ha fel van szerelve, akkor működőképes állapotban kell lenni, de nem kötelező felszelni (általában le is szerelték a Simsonokról), kézzel is szabályos az irányjelzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!