Mit gondoltok a(z) (főként budapesti) autósiskolákat jellemző kendőzetlen korrupcióról: Fog ez változni az elkövetkező évtizedekben, vagy ugyanolyan marad, nincs semmi motiváció, hogy ebbe beavatkozzanak?
Köztudott, hogy rengeteg a korrupt vizsgabiztos, akiket napi szinten ide-oda rendelnek ki. És sokan így szereznek jogosítványt is, ebben az esetben hirtelen teljesen más álarct öltenek, és igazából az egész vizsgúton csak beszélget az oktatóval, aki feltehetően szintén kap a kenőpénzből. Aztán, ha a tanuló nem követ el valami automatikus bukással járó hibát, akkor 90%, hogy átmegy, a pénzt meg elrakják. Így viszont kérdéses, hogy kik is kerülnek ki az utakra:
1. Aki tétnyleg nem tud vezetni, és csak így tudja megszerezni a jogosítványát.
2. Az is, aki tud vezetni, de fél, hogy valami apróságon elcsúszik, megint vehet vizsgát, és pótórákat, így egyszerűb vizetnie.
3. Ez meg az az eset, ahol az oktató előre felhívja a tanuló figyelmét, hogy fizessen, ez a legundorítóbb.
Nekem szerencsére jófej volt a vb, és másodjára meg is lett a vizsgám, de nem egy ismerősöm fizetett, és így ment át. Elmondásuk szerint még támogatta is őt az oktató, segített parkolni, könnyebb útra vitte stb. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy aki ilyen szakmába tanul, az alapból korrupt, rájön, hogy itt nyugodtan lehet korrupt, vagy esetleg van-e arra remény, hogy ez hosszabb távon változni fog.
Én is fizettem a forgalmi vizsgám előtt, át is mentem, de nem követtem el semmi olyan hibát, ami a közlekedésemben később balesethez vezetne.
Ez egy nyílt titok, igen, fogadd el.
Fogd fel úgy, hogy "hálapénz".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!