Hogyan működik egy ilyen 10 sebességes váltó?
Erről lenne szó.Ez egy teherautó váltója.Első sorban az autókban két tengelyen vannak a fogaskerekek és azt vágom is hogy működik de itt hogy működik a három tengelyes megoldás.Akárhogy kondolkodom nem jövök rá.A videóba az eggyik alkatrész egy bizonyos "splittgrupe"na azt se vágom minek van ott mi célt szolgál.
Ez az a bizonyos alkatrész.Ha valaki elmagyarázza hogy értsem örök hálám fogja kisérni
a tízsebességest nem ismerem...az én tizenhat sebességes váltóm két részből állt. Ha megamfelé húztam a váltókart, akkor abban a blokkban nyolc fokozatot váltottam, ha eltoltam magamtól, akkor a másik blokk váltott újabb nyolcat.(és mindegyiket lehetett felezni)
nem szedtem szét soha, csak ennyit tudok.
Én kamionos vagyok, de fogalmam sincs hogy működik , hány tengelyen meg a franc tudja mi van ott.
Nekem az a dolgom hogy váltsak vagy automata váltó és kész.
Ez csak akkor érdekeljen ha sebváltó szerelő akarsz lenni.
De volt már neked ilyen kérdésed.
Szerintem ez valójában 12 sebességes.
Itt van egy sematikus ábra, hogy hogyan épül fel:
Az alapváltó 3+1 fokozatú, előtte van egy felező, a végén van egy bolygóműves szorzómű. Tehát 2x3x2 fokozat van, azaz 12.
A két db oldalsó tengely (vorgelegewellen) egymás tükörképe, azért van kettő, mert így kétfelé oszlik a terhelés, kevésbé kopnak a fogak.
A színes ábrát nézd. (A fekete-fehér ábra ugyanez, csak abban 4+1 fokozatú az alapváltó, tehát az 16 sebességes)
A középső tengelyekhez nem csatlakoznak a fogaskerekek, csak amikor kapcsolod az adott fokozatot.
A piros az alapváltó: Balról-jobbra a fokozatok: 3, 2, 1, R
A kék a felező: két állása van: K1 vagy K2
A zöld a szorzómű, a napkerék jön az alapváltóból, ha a koszorúkereket befékezi, akkor nő az áttétel.
És akkor a 12 fokozat pl. így jön össze:
1: K1 - 1 - koszorúkerék befékezve
2: K1 - 2 - koszorúkerék befékezve
3: K1 - 3 - koszorúkerék befékezve
4: K1 - 1 - koszorúkerék szabadon
5: K1 - 2 - koszorúkerék szabadon
6: K1 - 3 - koszorúkerék szabadon
7: K2 - 1 - koszorúkerék befékezve
8: K2 - 2 - koszorúkerék befékezve
9: K2 - 3 - koszorúkerék befékezve
10: K2 - 1 - koszorúkerék szabadon
11: K2 - 2 - koszorúkerék szabadon
12: K2 - 3 - koszorúkerék szabadon
Ebben a videóban jobban látszik a működése:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!