Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 9 éves gumi mennyire használható?

9 éves gumi mennyire használható?

Figyelt kérdés

Az autómon lévő gumin megnéztem a DOT számot, és elvileg 9 éves.

A futófelület teljesen jó. Az oldalfala sem repedezett.

Használható még?

2020. ápr. 19. 16:42
 1/9 anonim ***** válasza:
75%

A gumi anyaga valószínűleg már túl jó.

De attól is függ hol és hogyan tárolták mennyit volt használva stb.

De minek kockáztatni.

Ne egy régi vacak gumival okoz balesetet.

2020. ápr. 19. 16:46
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
*már nem túl jó
2020. ápr. 19. 16:47
 3/9 A kérdező kommentje:

Igazából nem tudom, mert az autót így vettem a télen, adtak hozzá téli-nyári gumit.

Nagy valószínűséggel garázsban volt tárolva mert az autó is ott volt.

62e km van az autóban, szerintem ez még az eredeti gumiszett.

2020. ápr. 19. 16:48
 4/9 anonim ***** válasza:
66%
A Continental vállalat vevőszolgálati vezetője szerint: "Az abroncs potenciális élettartama nagymértékben múlik azon, hogy milyen körülmények között és milyen célokra szeretnénk használni. "Jelenleg nincs olyan törvény vagy jogszabály, amely szabályozná az abroncsok élettartamát" mutat rá Björn Bolze, és hozzáteszi: "Mi általánosan azt szoktuk javasolni, hogy a 10 évnél idősebb abroncsokat cseréljék le az állapotuktól függetlenül." Azonban teljesen normál használat esetén az abroncsok futófelülete jóval korábban elkopik, mint az előbb említett 10 év."
2020. ápr. 19. 16:52
 5/9 anonim ***** válasza:
31%

Én kidobnám, miután ezek szerint nem tudjuk az előéletét, csak azt, hogy 9 éves.

Esetleg össze tudod hasonlítani egy ismerősével, ha neki valami új gumija van. Letesztek 2 jelölő bóját, és egyenként vészfékeztek 50-ről, jelölitek a fékút végét. Nyilván olyan úton, parkolóban kell csinálni, ahol senki sincs. Illetve ne legyen oszlop se meg semmi, mert ha nem egyenletes a fékerő elmehet keresztbe az autó. Ha lényegesen hosszabb a fékút, miközben tapadás határán fékeztél, akkor inkább cseréld.

Sőt, igazából ismerős sem kell, magadnak ki tudod próbálni.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 8. számú melléklete szerint, személygépkocsi esetén, 80 km/órás sebességről fékezve, az üzemi féknek, első fékezéskor, legalább 5,8 m/sec²-es lassulást kell elérnie.

Ezzel számolva az S = (v^2)/(2a) képletet azt kapjuk, hogy 16,6 méter lehet a fékutad maximum 50 km/h-ról megkezdve a vészfékezést. Ehhez tegyük hozzá, hogy az 1990-ben meghatározott minimum lassulás eléggé elavult, manapság nyugodtan lehet számolni 7,5 m/sec²-es lassulással. Ebben az esetben a fékút 12,9 m 50-ről.

Nem tudom, milyen autód van, milyen állapotban van műszakilag, de 50-ről mindenképp meg kéne tudnod állni mondjuk 16 méter alatt. Ha ez nem megy, akkor jó eséllyel a gumid a rossz, csere. Ha modern autód van, akkor inkább 13 méter alatt kéne megállnod.

2020. ápr. 19. 17:32
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nem erőltetném. Nekem a gumis rakott fel 12!!! éves gumit. Nem voltam én se tisztában azzal, hogy figyelni kell a DOT számra. Egyszer egy hosszabb út után beálltam a garázsba és miután pár órával később elindultam vele akkor tűnt fel, hogy jobbra húz az autó. Kiderült, hogy a gumi körbe szétrepedt az oldalfalnál. Még jó hogy nem nagy sebességnél menet közben. Azóta csak új gumit veszek friss DOT számmal.
2020. ápr. 19. 18:04
 7/9 anonim ***** válasza:
8 éves márkás gumikat most dobtam ki. Én vettem őket újonnan. Szezonális kerékcserekor mindig lemosom, gumiápolóval bekenem és felnire szerelve egymásra fektetve száraz, jól szellőző, sötét garázsban tárolom őket. Profilmélység még bőven meglett volna. Oldalfalon sincs repedés. De a mintaárkokban apró mikrorepedéseket már fel lehet fedezni. A másik autómon most 1,5 éves gumik vannak. Ha összehasonlítom őket tapintásra, nagyon nagy különbség van. A 1,5 éves puha, érzetre is tapadós. A 8 éves kemény mint valami műanyag. Mivel sokat járok autópályán, nem szórakoztam, kuka. Ősszel veszek újat.
2020. ápr. 20. 09:48
 8/9 anonim ***** válasza:
Hát max ezt a szezont kihúznám még vele, főleg hogy kisautóról van szó. Utána mindenképp be kell ruházni egy új szettre.
2020. ápr. 20. 14:35
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, új szettet veszek majd rá.
2020. ápr. 20. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!