9 éves gumi mennyire használható?
Az autómon lévő gumin megnéztem a DOT számot, és elvileg 9 éves.
A futófelület teljesen jó. Az oldalfala sem repedezett.
Használható még?
A gumi anyaga valószínűleg már túl jó.
De attól is függ hol és hogyan tárolták mennyit volt használva stb.
De minek kockáztatni.
Ne egy régi vacak gumival okoz balesetet.
Igazából nem tudom, mert az autót így vettem a télen, adtak hozzá téli-nyári gumit.
Nagy valószínűséggel garázsban volt tárolva mert az autó is ott volt.
62e km van az autóban, szerintem ez még az eredeti gumiszett.
Én kidobnám, miután ezek szerint nem tudjuk az előéletét, csak azt, hogy 9 éves.
Esetleg össze tudod hasonlítani egy ismerősével, ha neki valami új gumija van. Letesztek 2 jelölő bóját, és egyenként vészfékeztek 50-ről, jelölitek a fékút végét. Nyilván olyan úton, parkolóban kell csinálni, ahol senki sincs. Illetve ne legyen oszlop se meg semmi, mert ha nem egyenletes a fékerő elmehet keresztbe az autó. Ha lényegesen hosszabb a fékút, miközben tapadás határán fékeztél, akkor inkább cseréld.
Sőt, igazából ismerős sem kell, magadnak ki tudod próbálni.
A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 8. számú melléklete szerint, személygépkocsi esetén, 80 km/órás sebességről fékezve, az üzemi féknek, első fékezéskor, legalább 5,8 m/sec²-es lassulást kell elérnie.
Ezzel számolva az S = (v^2)/(2a) képletet azt kapjuk, hogy 16,6 méter lehet a fékutad maximum 50 km/h-ról megkezdve a vészfékezést. Ehhez tegyük hozzá, hogy az 1990-ben meghatározott minimum lassulás eléggé elavult, manapság nyugodtan lehet számolni 7,5 m/sec²-es lassulással. Ebben az esetben a fékút 12,9 m 50-ről.
Nem tudom, milyen autód van, milyen állapotban van műszakilag, de 50-ről mindenképp meg kéne tudnod állni mondjuk 16 méter alatt. Ha ez nem megy, akkor jó eséllyel a gumid a rossz, csere. Ha modern autód van, akkor inkább 13 méter alatt kéne megállnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!