Van értelme a rendőrök civil autós akciózásának?
Tegnap volt egy soproni fogásuk, amikor egy körforgalomban driftel bömöst fogtak meg. A videó eredeti bejegyzése alatt az elkapott srác meg a spanjai büszkén viccelődnek, hogy csak 30ezret kapott érte, meg magabiztosan állítja, hogy érzi az autóját és nincs olyan, hogy majd egyszer nem adja ki.
Valahol azt érzem, hogy egy-két esetben nem a bírságokat meg pontokat kellene osztogatni, hanem nyugodtan el is vehetnék a jogosítványt...főleg ha ilyen nagy az arc.
Legalább egy-két marhát lekapcsolnak. Még ha csak csepp is a tengerben még mindig több, mintha semmit nem tettek volna. Ezeknek egy részének a bírság csak zsebpénz, valóban. De az elkapott kis töredék kis töredéke legalább ha meggondolja legközelebb, már volt értelme.
Én a sebességmérés miatt sem vagyok felháborodva, mert általában nincs félnivalóm. Vannak persze olyan helyzetek, amikor indokolatlan, eldugott táblával, rövid szakaszon lévő korlátozásnál fotóznak le valakit. Ennek az etikussága megkérdőjelezhető. De amikor pl facebookon nagy felháborodottan mindenki szidja a rendőröket, mert valakit megbírságoltak azért mert a faluban főúton 110-zel hajtott végig és még a kommentelőknek áll feljebb, az nálam már elég bicskanyitogató kategória. Aki kemény legény és tényleg annyira rohadtul sürgős, rendben van, de legalább vállalja is érte a felelősséget és ne játssza el a hattyú halálát, mint szegény szerencsétlen áldozat, akire a csúnya rendőrök vadásznak, hogy elszedjék a pénzét!
Értelme annak lenne, ha szigorítanák a szabálysértési törvényt meg a büntitáblázatot. Az első pár hónapban bevonnának néhány ezer vezetői engedélyt első körben egy évre utána szép lassan elkezdene javulni a közlekedési kultúra..
Magának a pénzbüntetésnek nincs visszatartó ereje, főleg úgy ahogy nálunk alkalmazzák.
Svájcban egy bizonyos határig fix tarifás büntik vannak a határt átlépve automatikus feljelentés és szabálysértési eljárás ahol a jövedelemhez viszonyítva szabják ki a bírságot és durván emelkedik. Nem szeretek a gyorshajtással példálózni, mert torzít a magyar gyorshajtási kép, de ha Svájcban lekapnak egy komolyabb verdával hogy épp 200 felett megküldöd autópályán akkor a szabálysértési büntetés simán lehet 10 millió forint feletti!
Náluk +25km/h gyorshajtás felett automatikusan ugrik a jogsi, telefonnyomkodásért automatikusan ugrik a jogsi, egy rakás szabálysértésért automatikusan ugrik a jogsi -ott a helyszínen! Na ennek van visszatartó ereje, a 30-as csekknek nincs :D
Attól mert Te tanuló korod óta soha nem mentél többel a 40-es 90-es táblánál, esetleg autópályán 130-nál többel, az ne legyen már követendő példa.
A közlekedésben mindig is voltak és lesznek is akik épp az adott napon nem fogják figyelni a sebességkorlátokat, nálam is van hogy falun átvezető úton megyek, és ha ahol jártam már, tudom hogy nincs mérés, figyelmen kívül hagyom a megengedett sebességet.
De hogy a kérdésedre válaszoljak így 31 évesen, bár jó buli autóval is gyorsan menni, de egy 190 lóerős motorhoz meg nem igen ér fel semmi, ennek ellenére ha bajt okoznék úgy sem mondanék már semmit a rendőröknek, minek? A jogsimat úgyis buknám.
Utálatos dolog egy embertől azt hallani hogy börtönbe kéne zárni a gyorshajtókat, és soha nem szabadna őket forgalomba engedni, attól hogy 90-es szakaszon 200+al is megyek motorral figyelve a másikra, és bár azt hiszi a hülye autós hogy nekem már semmi nem számít, csak legalább őt ne nyírjam ki, nagy tévedésben van, ugyanis jobban figyelek ilyenkor mint bárki más, hisz az túléli a szappantartójában, engem meg összekaparnak nagyjából.
Én mindig is akkor "száguldoztam, vagy épp szartam le a szabályokat" amikor tudom hogy nincs veszélyhelyzet.
Aztán nehogy neked ugorjon a jogsid véletlenül.
Akár még lehetne is, ezzel párhuzamosan kifejezetten undort keltő a civil autós akciózás, esetleg egy elnézett buszsávért, vagy egy nem állóra fékezett stoptábláért.
Mondjuk értem én, hiszen nemzetünk nagyjai is ilyen nagy hévvel vegzálja a yard, csakúgy mint mondjuk a köztörvényes M. Ricsiket meg Sztojka féle bandákat.
7-es, tévedsz. Azért ellenőriznek civil autóból, mert az emberek egy része csak akkor tartja be a szabályokat, ha rendőrautót lát. Elmegy mellette, aztán megkönnyebbül ismét lehet gyorshajtani meg stb.
5-ös, te meg született marha vagy. A nagyarcú autósok is így gondolkodnak, mint te, aztán a vétlen hal meg sajnos.
5-ös én vállalnám, ha ilyen szituációba keveredek, és azt is, hogy én sem közlekedek mindig szabályosan. pont, ahogyan te mondod. ha nem veszélyeztetek senkit, én is megyek főúton 100-110-el, ha szar az út, akkor meg az út közepén, ismerjük ezt. volt is már több gyorshajtási bírságom, kifizettem.
a trafizással nekem is ez a bajom, hogy elég megosztó. minden bírságom 2x2 sávos úton történt(47-es út Szeged-Hmvhely között), ahol például kérdőjeles, miért van valahol 90, máshol 100-as korlátozás, illetve hogy mondjuk a 21-es úton, ahol technikailag ugyanilyen 2x2 sávos út van, miért lehet 110 a megengedett.
én is a 4-es véleményén vagyok. akkor lenne ennek igazán értelme, ha az egész rendszer át lenne szabva, de a rendőrök jogköre is. ők is panaszkodnak, hogy sok esetben meg van kötve a kezük.
ha mindenben meglátásuk szerint dönthetnének ott helyszínen, akkor sokkal igazságosabb lenne.
lehetne akár 1-2 lépcsős büntetés is, így azok, akik csak elvétve szabálytalankodnak, kapnának egy figyelmeztetést és elgondolkoznának, esetleg pénzbírságot, hogy motiváljon is, viszont ha másodjára követ el valamit, simán tiltsák el a vezetéstől mondjuk 1 hónapra. nem kell örökre, csak egy kis gondolkodási időt kap, hogy kell-e neki a jogosítványa.
ha visszakapja és 3. alkalommal is elkapják, akkor viszont évekre vegyék el tőle...egyből kitisztulna az út az idiótáktól.
az említett esetben például egyből tanult volna, és akkor viccelődhetne jogsi nélkül...
annyi a szerencséjük, hogy a rendőr előtt álló autóban is a haverjai ültek és "biztosították" a körforgalmat...csak hát hány ilyen véletlen megcsúszó idióta nem gondol erre. mikor a rendőr megérkezett a körforgalomhoz, még bőven a másik oldalán volt az autó, tehát megállás nélkül simán be tudott volna menni, és akkor oldalról telibekapja...mindig azt felejtik el az ilyen "én uralom az autómat" típusú versenyzők, hogy ha mégis az útjukba kerül valaki, aki nem számít rájuk és ők sem rá, arra pont akkora esély van, mintha megússzák, 50-50%...
és ha engem összetör, akkor kitöltjük a betétlapot, a biztosító ránéz az 5 éves autómra, rászámolja az amortizációt és kifizeti a károm 50-60%-át...a többit meg fizessem ki zsebből mert egy idióta jót szórakozott a körforgalomban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!