Hogyan megy az elekromos autó honosítása?
Légyszíves minél részletesebben írjátok meg. Németországban szerenék venni egy elektromos autót, mi a teendőm, ha Magyarországra szereném hozni és magyar zöld rendszámot szeretnék rá.
Gondolom megkapom a német rendszámot is amikor megveszem, ugye? Azzal mi lesz? le kéne majd adni? vagy csak lejár és kidobom? Azzal a rendszámmal haza tudok jönni? Itthon hova kell mennem és mi a teendőm? Kell az autót vinni valahova vagy csak "papírmunka"? Érvényes Hauptuntersuchung van rajta.
Milyen papírokat kell kapjak az eladótól? Szerződésen és forgalimn kívül van még valami? A kötelező biztosítással mia helyzet? Azt csak akkor tudok kötni, ha van magyar rendszám?
Gondolom hülye kérdések, de nem vettem még külföldön autót, Magyarországon is csak 1x és azt is más (eladó) intézte nekem és az nem is elektromos.
Ha érvényes műszaki van rajta, akkor olyan rendszámot kapsz, amivel haza lehet hozni. A rendszámot utána vissza kell juttatni.
El kell menni a közlekedési hatósághoz (NKH), és ott időpontot fognak adni a honosításra. Kb. 1-3 hét, de ez változó. Ha van érvényes műszaki rajta, akkor csak honosítják, ami 8.000 Ft.-ba kerül.
Ezután el kell menni a NAV-hoz, és ott regisztrációs adóigazgatási eljárás alá vonni. 0 (azaz nulla) Ft. regisztrációs adó terheli, de az eljárást ettől függetlenül le kell folytatni. Időtartama hivatalonként változó, de általában 1-2 nap.
Eredetvizsgát is kell csináltatni, amit célszerű még a NAV előtt megcsinálni. NAV nem kéri, de elég gyakran írnak el az NKH-nál alváz és motorszámot, és ilyenkor már macerásabb a NAV-nál a módosítás. Ezért célszerű előtte. Tisztán elektromos gépkocsi eredetvizsga díja 17.000 Ft.
Kötelező biztosítást még az okmányiroda előtt kell kötni, mert anélkül nem adnak rendszámot. Összege nagyon sok mindentől függ, és biztosítónként is nagyon eltérő. Használj kalkulátort, és nézz meg több ajánlatot.
Végül lehet menni az okmányirodára. Törzskönyv 6.000 Ft., forgalmi engedély 6.000 Ft., 1 pár rendszám 8.500 Ft.
Okmányok: adásvételi szerződés kell, és a jármű külföldi okmányai. Az adásvételi kétnyelvű legyen, mert az okmányiroda azt kéri. Ha nem kétnyelvű, akkor az okmányiroda hiteles fordítást fog kérni. Ehhez jön még a honosításon kapott Jármű Műszaki Adatlap, ami még kell a NAV-hoz.
Az autót a honosításra, és az eredetvizsgára kell vinni. A többi helyen csak papírmunka van.
Szerintem minden kérdésre válaszoltam.
Még egy dolog kimaradt.
Vagyonszerzési illetéket is kell fizetni, amit az okmányirodán a forgalomba helyezési eljárás során kell megfizetni. Összege függ a gépjármű teljesítményétől, és életkorától.
Ezen az oldalon: [link]
Ezt olvastam:
"Az elektromos autók teljes illetékmentességet élveznek."
Ezek szerint elektromos autóra azt sem kell fizetni, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!