Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyire kell a dugattyúnak...

Mennyire kell a dugattyúnak illeszkednie a hengerben?

Figyelt kérdés

Vásároltam egy ETZ 250 alapméretes hengert (69mm) és egy hozzá tartozó dugattyút (68,95mm). A hengerre 69.10 jelölés van filctollal ráírva. Mivel intométerem és mikrométerem nincs a hengert megmérni így csak tolómérővel tudtam ellenőrizni azt. 69mm-ert mértem vele.

Amikor a dugattyút belehelyeztem a hengerbe (gyűrűstől) a gyűrűk nagyon jól illeszkedtek, viszont maga dugattyút én eléggé "lötyögősnek" találom nagy a játéka "oldalirányba".

Van nekem tartalékban egy másik alapméretes 69mm-es dugattyúm azt belehelyeztem ugyan ez a szindróma.

A kérdést azért tettem fel mert van egy másik henger/dugattyú párosom is mégpedig a dugattyú 70.50 mérettel (hengert nem mértem :/ )

Utóbbiban viszont a dugattyúnak mondhatni nincs játéka.

Ezt úgy tudom érzékeltetni, hogy amikor összerakom, a dugattyút a csapszeg furatnál megfogva fel tudom emelni a hengert nem csúsznak szét (azt leszögezem, hogy nem kalapáccsal kell a dugót beleverni).

Az újonnan vásárolt hengernél pedig ha ugyanezt megcsinálom (csapszegfuratnál megfogom a dugót) ott szétcsúszik, nem tudom felemelni a hengert a dugóval.

Az új hengernél jó ez az illesztés?

(A hengert németből vásároltam olyan helyről ahol ilyen gépekkel foglalkoznak vagy régebbiekkel pl mz rt 125, a dugattyú az itthoni de NEM magyar, elvileg az is német K20 jelöléssel)

2020. jan. 4. 14:45
 1/4 Vortrex ***** válasza:
Teljesen jó, a tömítést a dugattyúgyűrűk biztosítják majd. Kár tovább ragozni a szót.
2020. jan. 4. 17:03
 2/4 anonim ***** válasza:

Tolómérővel nem csak mm-t lehet mérni.

A digitálissal tudsz tized mm-t is mérni.

2020. jan. 4. 17:08
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Értem tehát akkor jó. Én csak furcsáltam hogy ekkora játéka van.

2020. jan. 4. 18:39
 4/4 b1812567 ***** válasza:
53%

A második hozzászóláshoz fűzném hozzá, hogy nem csak digitális tolómérővel lehet mm-nél kisebb értéket mérni. Csak tudni kell használni.

Ha valaki még nem tudta, akkor itt szert tehet a tudásra :)

[link]

2020. jan. 5. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!