Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Téli nyári vagy négy évszakos...

Téli nyári vagy négy évszakos ilyen használathoz?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy Alfa Romeo 159-em, 8 éves. Eddig évi 80-100 000 km környékén mentem vele, de az elmúlt 4 évbe már évi 8-10 000 km kerül bele. Nem vagyok idős, de a vezetési stílusom hasonló, lakott terülten 50-60 km/h, kívül 90-100 km/h, autópálya 120-140 km/h, tehát nem szoktam száguldozni, nem rúgom a kocsit, normál módon közlekedem.

A téli-nyári szettem most fog elkopni, a téli még ezt a telet kibírja (Pirelli SottoZero), a nyári szett a nyarat, vagy a nyárnak egy részét (Pirelli PZero), aztán vennem kell gumit.

Elgondolkoztam a négy évszakos gumiban, prémium kategóriában, hogy ne kelljen tárolni a gumikat, és mivel nem a km futás hanem az évek tennék tönkre úgyis, így úgy gondolom felesleges 2 szettet tartani.

Mi a véleményetek a 4 évszakos abroncsokról? Megéri megvásárolni?

2019. dec. 19. 11:16
 1/10 anonim ***** válasza:
34%

Én nyárival járok, kamu a télni. Mondjuk én tudok vezetni tehát nem kell segítség.

A négy évszakost itthon a mentők használják. Nekik se jó.

2019. dec. 19. 11:18
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az első megcsúszásig én is úgy voltam vele, hogy "kamu a téli"... - Két centis hóban, 25 év vezetés után csúsztam ki körforgalomban. Azóta télen inkább cseréltetem a gumit. Sokkal stabilabb a kocsi. Négy évszakos gumiról lebeszéltek.
2019. dec. 19. 11:40
 3/10 anonim ***** válasza:
89%
Négy évszakos semmire nem jó akkor inkább téli legyen rajta egész évben.
2019. dec. 19. 11:54
 4/10 anonim ***** válasza:
73%
Én attól tenném függővé, hogy rá vagyok-e kényszerülve a vezetésre. Ha megtehetem, hogy xar időben nem megyek kocsival sehová akkor négy évszakos, ha nem akkor téli-nyári.
2019. dec. 19. 12:38
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Jó az normál használatra , ha nem versenyez az ember vele.
2019. dec. 19. 13:27
 6/10 Beviz Elek ***** válasza:

Annak valóban nem sok értelme hogy jó mintázattal kidobáld a gumikat az öregedés miatt.

Ami mindenre jó, az rendszerint inkább semmire sem, sosem voltam négyévszakos gumi fan. Mivel hóban/jégen igazán fontos a jó gumi, ezért szerintem télit vennék és azzal járnék egész évben, de elég kevés a havas/jeges nap, így azt is megértem ha valaki 4évszakost vesz.

A téli egyáltalán nem kamu. El lehet jutni nyárival is a célodig, óvatosabban, lassabban kell vezetni, de ha azonos autót, azonos úton (havas/jeges) kipróbálsz télivel is és nyárival is, akkor érezhető hogy nagyon nagy különbség van a kettő között. Nem amikor 20-szal gurulsz, hanem amikor gyorsítasz, lassítasz, kanyarodsz, közben gázt adsz. Az ekkor érezhető különbség életet menthet egy vészhelyzetben, elég ha csak be kell rántani az autót az árokba hogy elkerülj egy frontális ütközést.

2019. dec. 19. 13:28
 7/10 Nyakasparasztgazda ***** válasza:
A saját közlekedési szokasaimra a 4evszakos tökéletes... Más döntse el magának...
2019. dec. 19. 19:58
 8/10 anonim ***** válasza:
Én is át akartam állni minden autóval 4 évszakosra, aztán mégis maradtam a fő autómnál a cserélgetésnél, mert idén januárban brutál nagy havazásokban mentem többezer kilómétert, nyáron pedig az 50 fokos aszfalton csakis a nyári jó egy majdnem 300 lovas autón. Aztán a másik 2 autónál sem álltam át a 4 évszakra, mert volt meg jó téli szettem. Most ott tartok, amilyen időjárás van, hogy a fő autón marad a téli-nyári csere. A másik kettőt meg ezentúl egész évben nyári gumival fogom használni. Ahogy észrevettem, a 365 napból legalább 300 napon a nyárigumi ideális. 50 napon nedves, nyálkás az út, olyankor megyek óvatosabban. És 15 nap az, amikor tényleg a téli ideális (hó, jég, fagy), olyankor megyek a téligumis autóval. Akinek meg 1 autója van, az vegyen 4 évszakost, vagy nyári egész évben.
2019. dec. 19. 20:19
 9/10 A kérdező kommentje:
Akkor ne vegyek 4 évszakos gumit? Prémium kategóriából sem?
2019. dec. 21. 19:09
 10/10 anonim ***** válasza:
Passz. Mi ndem dönthetünk helyetted, csak elmondjuk a tapasztalatainkat.
2019. dec. 21. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!