A HÁTSÓ Ködlámpának mi a szerepe?
Nagy ködben időben tudjon észlelni a mögötted érkező járművezető.
Hozzáteszem, nagyon ritkán van olyan helyzet, amikor indokolt lenne a használata, sokan mégis a legkisebb ködfolt megpillantása után már orrba-szájba nyomogatják be, a mögöttük haladók nagy bánatára.
#2: Nem ugyanaz a szerepe.
Az első arra van, hogy TE lássad az úttestet magad előtt. A hátsó arra van, hogy TÉGED könnyebben meglássanak a mögötted érkezők.
Van visszajelző lámpája. Szóval ha nem csak néznek ki a fejükből nagy bambán, akkor tudniuk kell róla.
Azt én is utálom, mikor köd már sehol, de nem képesek lekapcsolni, had folyjon csak ki a hátul jövő szeme. Én még ködben is kikapcsolom, ha valaki beér és közvetlenül mögöttem jön. Aztán ha megelőzött, nem esik nehezemre visszanyomni. Ugyan ez a helyzet, hogy ha én előzök és visszasorolok más elé, akkor is kikapcsolom, aztán ha eltávolodtam, visszanyomom. De a többség (tisztelet a kivételnek) valamilyen oknál fogva erre nem képes.
A szerepét pedig jól leírták az előttem írók: sűrű ködben, vagy felhőszakadásban, extrém esetben lehet hogy csak 10-20 méterről vennék észre a helyzetjelződet. És ehhez nem is kell hogy sötét legyen. Ami nagy sebességkülönbség esetén nem túl biztonságos. A ködlámpa erősebb fényét, távolabbról észreveszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!