A férjemnek van egy cross motorja. Magán területen motorozott és elesett. A mentővel rendőr is érkezett. Nagymotorra nincs jogsija. Cross motorra vonatkozó szabályok érdekelnének, illetve ha büntetést kupunk mire számíthatunk?
Amit az első ír csak abban az esetben igaz, ha az a magán terület a közforgalom elől elzárt, és a motorozás a terület tulajdonosának beleegyezésével történt.
Egyébként egyedi azonosító (vagyis rendszám) hiánya, valamint kategóriára nem érvényes jogsi. Max pár hónap vezetéstől eltiltás és pár 10ezer büntetés. Szerintem.
Ha a tiétek volt a terület, vagy olyané, aki tudott róla hogy ott motorozik akkor semmi gond nincs. Ez az elzárt terület dolog ami kétséges. Most ha nyitva hagyom a nagykaput és úgy veretem az udvaron a motornak, akkor bejön a rendőr és megbüntet? Hagyjuk már. Szerintem ezt a részét ki lehet játszani.
Cross motorra egyébként nincsenek szabályok, mert rendszámot sem kaphat. Nincs rajtuk világítás, kürt, stb.... De magánterületen ha egy v8-as gördeszkával közlekedsz, akkor se büntethet meg senki.
Azt nem írtad le, hogy a rendőrök intézkedtek-e. Pl.: helyszínelés. Bár zárt magánterületen nem hiszem.
Valószínűleg a mentősök értesítették őket hivatalból, mivel baleset történt.
3as
Az, hogy te nyitva hagyod kaput nem jelenti azt, hogy nincs elzárva a közforgalom elől. Közforgalom elől el nem zárt magánterület pl egy tesco vagy auchan parkoló.
"E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."
Tehát ahogy írták. Attól hogy magán út még nem biztos hogy a kresz nem érvényes.
És a kresz:
"Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!