Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Olajszint hideg motornál...

Olajszint hideg motornál lehet kevesebb?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A minap arra lettem figyelmes hogy ha megyek az autóval, és megállás után kb 15-20 perccel olajszintet nézek akkor a maximumhoz közeli állapotot látok, de ha mondjuk megnézem másnap a szintet akkor nem sokkal, de szemmel láthatóan kevesebbet mutat. Ilyet eddig nem tapasztaltam. Ezt már 2 megismételtem meleg, és jéghideg motornál más a szint. Van köze annak hogy november van és 10 fok körüli hőmérséklet?

Amúgy egy MK4-es Golfról van szó 1.6-os 8 szelepes motorral.

2019. nov. 2. 13:40
 1/8 anonim ***** válasza:
51%
Az oké, hogy nem értesz az autókhoz, de az általános iskolás fizika sem megy....
2019. nov. 2. 14:15
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az építő jellegű kritikát.....vagyis.. inkább a kötekedést. Ha mar kifröcsökted magad akkor meg is oszthattad volna a tudatlanokkal a helyes válasz....
2019. nov. 2. 14:29
 3/8 anonim ***** válasza:
2019. nov. 2. 14:38
 4/8 anonim ***** válasza:

olajszintet mindíg hideg motornál mérünk.

Az hogy mindíg más szintet mérsz amugy lehet amiatt is mert nem jól méred:)

Pl: nem tolod le ütközésig a nívópálcát,stb...

De amugy, van olyan hogy nő az "olajszint" mert a kartergázzal mehet át az olajba elégetlen üzemanyag, ami egy kopott motornál jelentős, főleg ha sok rövid útakra van hazsnálva az autó és nem tud felmelegedni, és elpárologni vagy elégni a kartergázzal az olajba menekült üzemanyag.

Vagyis menyj az autóval 20-30km-t aztán hagyd lefolyni az olajat, várj leállítástól 1-2 órát és akkor mérd meg (jól) az olajszintet. és mikor legközelebb megméred szintén hidegen mérd, ne ugy hogy elgurulsz a közeli kisboltba aztán 10 perc mulva megméred.

Nagyon kopott motornál, vagy elromlott kartergáz visszavezető rendszer esetén annyira felhígíthatja az üzemenayg a motorolajat, hogy már a kenési képességei annyira romlanak, hogy elégtelen a kenés hatékonysága, és a motor tovább kopik, és tönkre is megy.

2019. nov. 2. 14:45
 5/8 anonim ***** válasza:

Meg lehetőleg ne a Kékestetőre vezető úton mérd hanem egyenes úton :)

Az olajnak jóval nagyobb a hőtágulása mint pl. a víznek így igen, lehet kevesebb hideg motornál az olajszint.

2019. nov. 2. 15:24
 6/8 anonim ***** válasza:
Igen, a folyadékok hotagulasa, azt hiszem sulinet 10. Osztály fizika
2019. nov. 2. 21:05
 7/8 A kérdező kommentje:
Azt hiszem normálisan kérdeztem...... Az ilyen lekezelő tahók inkább ne is reagáljanak... Igen....tudom....valószínűsítettem hogy hótágulás a jelenség, csak csodálkoztam hogy 10 fokba már szemmel jól látható.....amúgy rohadt érdekes hogy Xara Picassoba és a régi Fiat Pandába ilyet sose tapasztaltam, sem 10, sem -18 fokban... Na fizikus kis pajtások akkor most mivan? Kimegyek már és elmagyarázom ezeknek az autóknak is a mai okosságokat....!! Táguljon az olaj bennetek is! Imádom amúgy hogy ha az ember valamire rácsodálkozik, akkor egyből idióta meg tudatlan...Ha nem tudtok normálisan hozzászólni tehettek egy intim szívességet:D Aki meg emberi hangon írt, annak köszi a fáradtságot.
2019. nov. 2. 22:15
 8/8 anonim ***** válasza:
Attol még a jelenség létezik hogy nem vetted észre. Ez nem a mi hibánk.
2019. nov. 3. 07:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!