Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen első autót vegyek?

Milyen első autót vegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 20 éves lány vagyok, friss jogsis és egy ideje már gyűjtöm a pénzem a saját járgányra is, nagyjából 700-800 ezer körül keresgélek, ha esetleg teljesen elvagyok tájolva és ennyiért nem veszek normális autót akkor légyszi azt is írjátok le.

A családban nincs autó, tehát nem igazán értek hozzá, csak amit olvastam össze-vissza, illetve amit az oktatás során tanultam.

Milyen első autót ajánlotok friss jogsisnak?

Néztem opel astra h-t, ford focust, tetszik a vw golf is.

Inkább a ferdehátúak tetszenek, sportos kinézetűek, nem az ilyen kocka, régebbi típusok.

Autópályán valószínűleg nem lenne használva, max ha nyáron Balaton, vagy ilyesmi, de elég ritkán, inkább közúton.

A motorokhoz/típusokhoz abszolút nem értek, nyilván vinnék valaki hozzáértőt is a vásárlásnál.

A lényeg, hogy jól nézzen ki, ne kelljen vele sokat foglalkozni (szerviz, ilyesmi) és egy viszonylag jó fogyasztás sem ártana.

Ha tudtok valamilyen autót, ami ezeknek megfelel és ilyen hatchback stílusú, akkor nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!

Illetve, ha van rossz/jó tapasztalat mondjuk az opel astra H val kapcsolatban (2007-es körülit nézegettem) akkor azt is szívesen olvasnám.

Válaszokat előre is köszönöm!

2019. okt. 31. 17:27
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
25%

ne a fotelben ülve válogass..ma voltam egy nagy használtautó-telepen, a nejemnek szertnék venni egy neki tetsző járgányt. A szája is tátva maradt, mert minden volt, amit szeme-szája megkívánt. Pedig elég macerás kívánságai vannak..(sötét szín, két ajtó, japán, automata váltó, legalább 100 LE, csillogjon a dukkó,benzines, érvényes műszaki, euró 5,..)

A telep alkalmazottjának szeme sem rebbent, mutatott is néhányat. Be lehet ülni, átélni, amit át kell...sajnos nem úszom meg a vásárást, mert találni fog..

Javaslom neked is valamelyik nagy telepet..ne a monitort nézd.

2019. okt. 31. 20:30
 12/20 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem próbálj az adott típusból későbbi évjáratok nézegetni, ott már orvosolták a kezdeti típushibakat. Ahogy szokták mondani nem km-t veszünk hanem állapotot, de én nem vennék 200000 km felett.
2019. okt. 31. 20:48
 13/20 anonim ***** válasza:
33%
Őszintén mondom neked, hogy a Suzuki Swiftet. Első autónak a legjobb. 200.000 ezerért teljesen jó állapotúak vannak már. Elhiszem, hogy nem tetszik, nekem sem tetszett, de tökéletes volt arra, hogy megtanuljak vezetni, közlekedni. Ráadásul baromi olcsó a fenntartása, anno 2000-eket tankolgattam bele, a világ végéig elég lett volna:D ilyen alacsony fogyasztású autóval ebben a kategoriában még nem találkoztam, mai napig szívesen ülök bele, holott már komolyabb autóm is van szerencsére. Nem kell lenézni a swiftet, lesz még időd “sportos alakút” venni hidd el, elsőre ezt tudom ajánlani.
2019. okt. 31. 21:42
 14/20 anonim ***** válasza:
25%

7-800.000-ért se Astra H, se a Swift féle semmik sem javallottak.

Ennyiért igen jó állapotú benzines Astra G-t, Golf IV-t, esetleg Leon-t néznék. De azért megfontolandó, hogy eggyel kisebb (Corsa, Polo, Fabia, Ibiza) is elég lenne-e.

Viszont keress olyan szerelőt, vagy ismerőst aki ért az autókhoz és átvizsgálja vétel előtt. Nagyon széles a piac ebben a kategóriában és nagyon sok szemetet árulnak

2019. nov. 1. 11:58
 15/20 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, igazán hasznos mindegyik :)

Ford fiestáról mit gondoltok? Az is egészen szinpatikus kis autó és ennyiért van már 2007-08 as is elgileg jó állapotban :)

2019. nov. 2. 19:56
 16/20 Beviz Elek ***** válasza:
25%

A Swift valóban egy olcsón fenntartható, igénytelen autó.

Emellett merem ajánlani a szintén nagyon jó (de csúnyácska) Honda Jazzt, Honda Civicet (7gen) és a nagyon megbízható Toyota Corollát (E120).

Esetleg olvasgasd a nepitelet.hu-t, oda az autótulajdonosok írnak a saját autójukról.

Lehet kinézet alapján is autót választani, neked kell eldönteni hogy mi a fontosabb és mennyire vagy hajlandó feláldozni a takarékosságot a kinézetért.

2019. nov. 2. 21:44
 17/20 Barnabas333 ***** válasza:
25%
Én Opel Corsat vennék a helyedben vagy Chevrolet... Aki a Mazdát írta inkább kettest de nehéz ennyiért jót kifogni belőle. Nekem 13évig volt kettő 323as Mazdám, de a rozsdára sokat kellett költeni egyébként imádtam őket...
2019. nov. 3. 06:52
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia. Kicsit megkésve, de elmondom a tapasztalataimat én is! :)

Nekem egy 1999-es 3 ajtós régebbi Swiftem van. 1.3 8 szelepes benzines, szép királykék metál színe van. Elvileg lekérdezés alapján én vagyok a 15.-ik tulajdonos, és 420.000km van benne. (Erről persze akkor nem tudtam, és arról sem, hogy a hírdető kereskedő/közvetítő) BudaPestre mentünk fel érte a 17.-ik kerületbe, bár inkább azt nem mondom, hogy mennyiért vettem meg.

Az biztos, hogy abszolút de igénytelen, motorikusan ki megyen a világból, a kötelezőkön kívül nem igazán kell hozzá nyúlni. Ez a legjobb ezekben a motorokban, hogy minden nap nyugodt szívvel ülhetsz bele, és elindulhatsz vele bármikor bárhova, mert lehet rá számítani. Legyen szó külföldről, vagy belföldi 150-től egészen a 800km-ig egy nap alatt. De egy német utat is akár (~1200km) is simán kibír egyhuzamban. :) Az enyém közel sem patika, de bármikor elindulnék vele bárhova simán. :)

Mivel friss jogsis vagy, vezetési tapasztalat gyakorlatilag nincsen, ezért az olcsóságra, és a megbízhatóságra kell törekedni elsősorban. :)

Az egyetlen egy nagy hátránya a Swift-nek, az a kasztni. Figyelni kell, hogy azért ne -rozsdaboglya- legyen az autó. 300-tól találni egész jókat, ráadásul az utolsó szériás 2002-2003-okban már némelyikben van ABS is, de lehet találni természetesen légzsákosat, szervósat és klímásat egyaránt. Nem mellesleg nagyon kis könnyű és jól forgatható autó. Az 5 ajtós sem nagy, de el lehet benne férni. Kezdő autónak tökéletes, aztán mondjuk 5 év múlva veszel egy picit "komolyabb" nagyobb autót, komfortosabbat, erősebbet. :)

Városban, és lakott területen kívül is meglepően dinamikus ez a kis autó, és azért ha arról van szó, akkor megy is. 1.3 szívónak semmi baja nem szokott lenni. Igazából lehet választani a 16 szelepes változatot, ami már közel 90 lóerő, tehát másfélszer erősebb az elődjénél, a 8 szelepesnél. Ezeknek az EGR/MAP szenzor szokott picit szórakozni, de ha van törzskönyv, utána lehet nézni a csere intervallumoknak. :) "Fillérekért" lehet hozzá találni alkatrészt minden sarkon, ez a jó benne. Na meg persze ezeknél oda kell figyelni a szelepszár szimeringre is. De ha karban van tartva, ez is legalább olyan megbízható, mint a picit gyengébb elődje.

Autópályán a 8 és a 16 szelepesnek egyaránt a 120-as tempó a kényelmes. Nem kell oda 130, friss jogsival meg főleg nem. :)

Opel Astra H-t nem fogsz tudni venni magyar papírosat ennyi pénzből. + Még átíratás/biztosítás/eredetiség vizsga és esetleges szervizek a megvétel után. Mivel használt autó, így nagyon ritka a gyárias, tökéletes állapot km futástól és évjárattól függetlenül. Esetleg az 1.3 CDTI motorossal, tehát dízellel tudsz venni, na de hát az meg nem megy.

A Ford Focus jó, de abból is csak az 1-es szériára fussa. A kettesből szintén nem érdemes ennyi pénzből ilyet venni, mert hiába a jó benzin, és az erős, nyomatékos, szintén megbízható dízel, sajnos ezek olyan állapotban is vannak. Hiába "patent" esztétikailag, ha műszakilag halott, nulla. :(

Az egyes szériából van több féle benzines, lásd: 1.4, 1.6, 1.8, 2.0

Kezdő, friss jogsival talán az 1.4 a legmegbízhatóbb. :)

Ha már Seat és Volkswagen, akkor hanyagold.

Több ismerősöm is megvette a hőn áhított 4-es golfot. Voltak köztük 2000-es és utolsó szériás 2004-esek is. Szinte mindenki ráfaragott, a dízellel pláne, de még amit vettek 1.6-osat 1.000.000Ft-ért, annak is volt hibája. Szóval, elég szomorú és elkeserítő a magyar piac. :(

Pedig jó autók és motorok lennének ezek, de sokan el vannak szállva az árakkal, mert mindenki az alapján adja el az autót, hogy mennyit költött rá, illetve hogy számára mennyit érhet.

Na meg persze a benzines és dízel (főleg ezekben) változatokban már tényleg benne van a világ összes km-e. :/

Nagyon nehéz kifogni ezeket, sajnos.

A Seat Toledo/Leon-ba ugyan ezek a motorok vannak (kisebb változtatásokkal), ezekkel is ugyan az a baj. Sok km, és nagyon kevés a jó állapot.

Minden ilyen dízel motorral az a probléma, hogy nem tudod hogy mikor lesz cserés a kettőstömegű lendkerék a kuplung szerkezettel együtt, a porlasztó és annak a csúcsai stb. Még mindig nagyon drágák újonnan, és a legtöbb autó nem ér annyit, mint ezen alkatrészek összessége együtt.

A Passat B5 és a B5.5 szintén.

Tudnám esetleg javasolni az Opel Corsa C-t, illetve az Opel Astra G-s kocsikat. :)

Az Opel astra C-ben az 1.2 16 szelepes változat meglepően jól megy, és tudja tartani az autópályás tempót is. Persze van belőle 1.4-es kiadás is. Anno ilyenből 1.2 16v-vel futárkodtam, ami 3 ajtós volt. Nagyon komfortos, és jó futóműve van, kiváló menetdinamikával. Csak ajánlani tudom. :)

Talán a legjobb, ideálisabb választás számodra a G Astra. 1.2, 1.4, 1.6, 1.8, 2.0-ás benzines motorok széles választéka megtalálható itt. Ami neked tökéletes lehet, azaz 1.4 16v motoros verzió. Kellően fürge, abszolút megbízható, ha oda kell lépni, akkor éppen még megy is.

Teljesen jól használható családi autónak is. Maga az autó nem olyan nagy, viszont az Opel pont a megbízhatóságról szól, és a kényelemről. Tehát meglepően nagy beltér, helykínálat, komfortos, megbízható. Ugyan úgy mint a régi Suzukinak, úgy ennek is kiemelkedően jó a menet tulajdonsága, a világítása, a klímája, a kezelhetősége és a fűtése is. Egyszóval teljesen ideális lenne számodra, szerintem. :)

Ne akarj "menő", nagy motoros autót rögtön, mert csak rá fogol fázni, főleg, hogy nincs a családban senki, aki segítene ilyen téren. :( Mindenképp ajánlom, hogy egy baráttal menj autót vásárolni és egy szerelővel.

Szívesen segítenék, el is mennék veled, de hát sajnos nem hinném, hogy Te is B-A-Z megyei lennél, Mezőkövesd környéki. :) :D

Egy a lényeg, mindenképp benzines legyen, és ha egy mód van rá, akkor ne 300.000km-es futásteljesítménye legyen. Lehetőleg magánszemélytől, és ne kereskedőtől nézzél/vegyél autót. Tulajdonosnál is lehet mellé lőni, de a kereskedőnél pláne, hiszen 95%-ban nem tudnak az adott autóról semmit, legfeljebb amit a gazda elmondott róla, de ennyi.

Dízelt nem érdemes venni rövid távokra, illetve néhány kisebb túrára, és egy évben max 5 alkalom nagyobb túra alkalmából. Teljesen felesleges.

Remélem, tudtam segíteni, ha kérdésed lenne, nyugodtan írj rám privátban, fogok válaszolni. :)

2019. nov. 17. 23:18
 19/20 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Elképesztően nagyon szépen megszeretném neked köszöni azt a hosszú választ, igazán részletesen kitértél mindenre, aminek én nagyon-nagyon örülök, sokat segítettél. Illetve, ha lesz bármilyen kérdésem akkor okvetlen írok neked :) Ment a zöld kéz ☺

2019. dec. 16. 14:37
 20/20 anonim ***** válasza:

Szia.

Örülök, ha tudtam segíteni. :) Csak nyugodtan! :) Fogok válaszolni! :)

2019. dec. 16. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!