Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem világit a led?

Roli96 kérdése:

Miért nem világit a led?

Figyelt kérdés

Adott 2 féle led chip

10w os fehér és kék

Kék gond nélkül világit ha ráteszem a 12v os tápegységre (12v 5A)

De a fehér nem.

Se ellenállással se nelküle, azonban ha a + t rákötöm a ledre és a - felét a lednek fogom akkor nagyon halványan világit, ha jobban fogom halványabb. Ez akkor is igaz a másik kezem a - vagy a + tápon van. Nem értem ha jobban fogom miért halványul el, oké kisebb kesz az R ami rajtam keresztül van, de mind a 2 polaritásnál halványodik.

Ez az amit nem tudok hova tenni, mert ha 12v ra van kötve direktbe akkor semmi, ha R el akkor se.

Mi lehet a gond?

2019. szept. 19. 04:44
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A LED is kitud égni csak jóval később ég ki, és nem úgy mint a hagyományos halogének hogy egyik pillanatról a másikra nem világít és ennyi volt, hanem a fényerejük elkezd halványodni és egy idő után már egész halvány lesz, aztán semmi. De esetleg vibrálhat is ez is lehet egy LED kiégés jele ha vibrálni kezd.
2019. szept. 19. 10:28
 2/5 A kérdező kommentje:

Nincs kiégve, újjak, és ha ki is lenne akkor se egyszerre 4db.

Mondom ha 12v van rajta akkor nem világit, de ha a testeken keresztül kap feszültséget akkor világit csak halványan.

2019. szept. 20. 23:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha az egyik felét megfogod, a másikat meg a tápegységre kötöd és úgy halványan világít, akkor az azért lehet mert te földeled le a testeddel az egyik pólust, a tápegység felől pedig a hálózati feszültség jut rá (nem közvetlenül, hanem valószínűleg a tápegységben lévő trafón keresztül). Tehát vagy nem 12 Voltos az a LED chip (hanem nagyobb) vagy ki van égve benne egy LED. Mármint az egész LED-es fényforráson belül egy darab LED. Az ilyen nagyobb teljesítményű LED-ek általában több darabból vannak összerakva, ezen a képen jól látszik hogy ebben 9db van. [link] És ha egy kiég belőle, akkor lehetséges hogy azt a jelenséget produkálja mint amit leírtál.

Egyébként biztos hogy a fehér is 12 Voltos? Ilyen 10 Wattosból lehet olyat kapni ami 3-4 Volt körüli feszültséget igényel, és ha arra csak egy pillanatra rákötöd a 12-t akkor simán kiég egy nagyon rövid villanás kíséretében.

2019. okt. 10. 23:01
 4/5 A kérdező kommentje:
igen 12V os, rendeltem már ilyet és jók, csak az utobbi 4db os csomagból nem megy 1 db sem. a tápegységnél meg mind1 hogy a + vagy - felét fogtam, illetve az is mindegy hogy a tápot rákötöttem a ledre, másik fele szabadon, de ha ahhoz az oldalhoz érek amin a táp van, akkor is világit. adsz egy email cimet elküldöm a videot róla
2019. okt. 17. 23:41
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem kell videó, köszi. Próbáld meg nagyobb feszültségről meghajtani. Vagy folyamatosan növelve a 12 Voltot mondjuk 30-35 Voltig, vagy ha erre nincs lehetőséged akkor nagyobb feszültségről is mehet de csak ha tudsz áramkorlátot beállítani.
2019. okt. 18. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!