Golf 3-ra milyen kicsi ET-jű felni rakható maximum?
A gyári az 5,5x13 4x100 ET38
Én egy 25-öset akarok.
Tulajdonképpen az ET ugye azt jelenti, hogy milyen közel van a felni a féknyereghez? Tudja valaki mennyi az az ET amivel még nem ér hozzá?
Egyik szám sem mutatja hogy mennyire lesz közel a féknyereghez, ez a felni formájától függ.
Az ET azt mutatja meg, hogy mennyire jön ki a kerék a kocsi alól.
A gyárid 5,5 széles ET38-cal. Ha emögé beteszel egy 10mm-es nyomtávszélesítőt, akkor 10mm-rel kijjebb kerül az egész kereked, összességében olyan mintha lenne egy 5,5 széles, ET28-as felnid nyomtávszélesítő nélkül.
Hogy mennyire térhetsz el tőle? Nincs pontos válasz. A kerékszélesség és ET változtatásával más erők hatnak a futóműre (legfőképp a kerékcsapágyra) ami negatívan hat az élettartamra, de ezt eléggé túlaggódják, nem kell drasztikus csökkenésre gondolni.
A kereked el kell férjen befelé a futóműalkatrészektől, kerékdobtól (legfőképp akkor jelentkezik a gond ha teljesen eltekered a kormányt), kifelé pedig a sárvédőív szokott lenni a legális és a fizikai határ, de ezen is lehet csalni peremezéssel, ívszélesítéssel.
Az ET-ben való eltérés nagyon sok dologtól függ. Sima felnicserénél elég a kerék szélességét figyelembe venni hogy ne másszon ki a sárvédő alól.
Mivel az ET a felni közepétől való eltérés (független a kerék szélességétől), ezért a szélességkülönbség a két oldalon osztódik el.
Az egyszerűség kedvéért 5,5 helyett 7,5, akkor azonos ET esetén 2,54cm-rel lesz kijjebb a külső perem és 2,54cm-rel beljebb a belső perem.
Nekem elől 15mm, hátul 20mm nyomtávszélesítő van (plusz alapból is 1 collal szélesebb a kerék és 15-tel kisebb ET), semmi hátrányt nem vettem észre az úton, sem tartósságban.
Minél kisebb, annál kintebb van.
Az ET0 esetén a kerékagyra felfekvő része a keréknek pont középen van a külső és a belső perem között. Minél nagyobb az ET, ez a felvekvő rész annál kintebb van, tehát felcsavarozva a kerék annál bentebb lesz a kocsi alatt.
A gyári ET-k valahol 30-50 között vannak típustól függően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!