Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Golf 3-ra milyen kicsi ET-jű...

Golf 3-ra milyen kicsi ET-jű felni rakható maximum?

Figyelt kérdés

A gyári az 5,5x13 4x100 ET38

Én egy 25-öset akarok.

Tulajdonképpen az ET ugye azt jelenti, hogy milyen közel van a felni a féknyereghez? Tudja valaki mennyi az az ET amivel még nem ér hozzá?

2019. aug. 6. 17:05
 1/9 Beviz Elek ***** válasza:
Nem azt jelenti, hanem azt hogy a felni középvonalától mennyire tér el az agyra felfekvő része
2019. aug. 6. 17:31
 2/9 A kérdező kommentje:
És akkor melyik szám jelenti azt, hogy milyen közel lesz a féknyereg a felnihez? Mert nyilván minél közelebb van annál jobban néz ki.
2019. aug. 6. 17:36
 3/9 A kérdező kommentje:
És akkor végülis mit jelent az ET? Nem a hivatalos szövegére voltam kiváncsi, azt én is tudom, hanem hogy a gyakorlatban mit jelent. Mennyire térhetek el tőle? A megváltoztatása mit befolyásol?
2019. aug. 6. 17:38
 4/9 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Egyik szám sem mutatja hogy mennyire lesz közel a féknyereghez, ez a felni formájától függ.

Az ET azt mutatja meg, hogy mennyire jön ki a kerék a kocsi alól.

A gyárid 5,5 széles ET38-cal. Ha emögé beteszel egy 10mm-es nyomtávszélesítőt, akkor 10mm-rel kijjebb kerül az egész kereked, összességében olyan mintha lenne egy 5,5 széles, ET28-as felnid nyomtávszélesítő nélkül.

Hogy mennyire térhetsz el tőle? Nincs pontos válasz. A kerékszélesség és ET változtatásával más erők hatnak a futóműre (legfőképp a kerékcsapágyra) ami negatívan hat az élettartamra, de ezt eléggé túlaggódják, nem kell drasztikus csökkenésre gondolni.

A kereked el kell férjen befelé a futóműalkatrészektől, kerékdobtól (legfőképp akkor jelentkezik a gond ha teljesen eltekered a kormányt), kifelé pedig a sárvédőív szokott lenni a legális és a fizikai határ, de ezen is lehet csalni peremezéssel, ívszélesítéssel.

Az ET-ben való eltérés nagyon sok dologtól függ. Sima felnicserénél elég a kerék szélességét figyelembe venni hogy ne másszon ki a sárvédő alól.

2019. aug. 6. 19:30
 5/9 A kérdező kommentje:
Értem, tehát minél kisebb az ET, annál kintebb lesz a kerék. És azt , hogy mennyire lesz kintebb befolyásolja a szélessége? Tehát ha fel rakok egy 5,5 helyett 6,5J széles felnit ugyanúgy 38 ET-vel akkor az a plusz 2,54 cm (1”) befele lesz, vagy kifelé, vagy egyformán szélesedik tehát kifelé is jön a kerék 1,27 centit meg befelé is?
2019. aug. 6. 20:40
 6/9 A kérdező kommentje:
Mert 5,5J-be nem nagyon találni jó felniket, 6 vagy 6,5J-be már igen, tehát egyformán szélesedik ki-be vagy csak kifelé szélesedik tőle már előrébb lennék vele és akkor mellé olyan ET-jű felnit veszek hogy egyvonalban legyen a sárvédővel. Mert így annyira sokat nem dob a tömegen, mintha tegyük fel 7,5J széles ET38as felnit vennék ra tehát jobban kímélé vele a futóművet, nyomtavszelesito helyett meg inkább olyan kicsi ET-jűt veszek amilyen kell, mert akárhogy is nézem, szerintem még mindig kisebb terhelés hat rá, mintha betennék egy x mm széles pogácsát, mert az már csak külön van a felnitől, tehát nagyobb a sérülés veszélye meg a terhelés is szerintem, de javítsatok ki ha tévedek.
2019. aug. 6. 20:53
 7/9 Beviz Elek ***** válasza:

Mivel az ET a felni közepétől való eltérés (független a kerék szélességétől), ezért a szélességkülönbség a két oldalon osztódik el.

Az egyszerűség kedvéért 5,5 helyett 7,5, akkor azonos ET esetén 2,54cm-rel lesz kijjebb a külső perem és 2,54cm-rel beljebb a belső perem.

Nekem elől 15mm, hátul 20mm nyomtávszélesítő van (plusz alapból is 1 collal szélesebb a kerék és 15-tel kisebb ET), semmi hátrányt nem vettem észre az úton, sem tartósságban.

2019. aug. 6. 21:20
 8/9 A kérdező kommentje:
Na várjunk, még sem tiszta ez az ET nekem. Nem pont hogy minél nagyobb az ET, annél kintebb tolja a kereket? Mivel annál messzebb van a kerékagytól. Legalábbis nekem ez jön le abból az ábrából, ami itt van: [link]
2019. aug. 7. 17:03
 9/9 Beviz Elek ***** válasza:

Minél kisebb, annál kintebb van.

Az ET0 esetén a kerékagyra felfekvő része a keréknek pont középen van a külső és a belső perem között. Minél nagyobb az ET, ez a felvekvő rész annál kintebb van, tehát felcsavarozva a kerék annál bentebb lesz a kocsi alatt.

A gyári ET-k valahol 30-50 között vannak típustól függően.

2019. aug. 7. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!