Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 5W40 B3 helyett 5W40 C3...

5W40 B3 helyett 5W40 C3 motorolaj?

Figyelt kérdés
Az autó egy 2003-as Citroen 1.4 16V dízel motorral. A szervízkönyv ACEA B3-at (10W40 vagy 5W40) javasol. Most jó áron hozzá tudtam jutni C3 motorolajhoz. Jól gondolom, hogy ez az újabb szigorúbb szabványnak megfelelő olaj teljesen jó lesz nekem?
2019. júl. 30. 15:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A C3 nem a B3 szigorúbb szabványú olaja, hanem teljesen más követelményrendszernek megfelelő olaj.
2019. júl. 30. 15:37
 2/13 A kérdező kommentje:

Akkor ne is használjam?

Ezt írták a leírásban:

" Castrol Magnatec 5W-40 C3 elsősorban azokhoz a korszerű, benzin- vagy dízelüzemű, turbófeltölt?s gépkocsihoz ajánlott, amelyekhez a gyártók ACEA A3/B3/B4, ACEA C3 vagy API SM/CF minősítésű SAE 5W-40-es motorolaj használatát írják elő." Szóval itt a B3 is szerepel

2019. júl. 30. 15:44
 3/13 Vortrex ***** válasza:
0%
Egy 2003-as kocsinál tök mindegy mit öntesz bele, ha 40re végződik.
2019. júl. 30. 15:56
 4/13 anonim ***** válasza:

Az olaj adatlapja szerint nem tudja a B3-at. Itt nincs feltüntetve:

[link]

Szerintem ez a fajta nem B3-as olaj.

2019. júl. 30. 19:08
 5/13 anonim ***** válasza:
Honnan vetted ezt az olajat?
2019. júl. 30. 19:08
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk itt azt írják, hogy tudja a B3-at:

[link]

2019. júl. 30. 19:12
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Az ACEA C3 részecskeszűrős motorokhoz való, ettől függetlenül tudja a B3 előírásait is, szóval nyugodtan beleöntheted.
2019. júl. 30. 19:28
 8/13 A kérdező kommentje:

[link]

innen van.

Amúgy megnéztem, az autószerelő korábban Magnatec 5W30 C2-t tett bele, ami a szabványokat és specifikációkat figyelembe véve nem jó, viszont a Castrol olajkeresője is feldobja. Nem tudok én már kiigazodni. Akkor most 30-as vagy 40-es lenne jobb? Mennyire jelentős a meleg viszkozitás érték egy régi motornál?

2019. júl. 30. 22:30
 9/13 anonim ***** válasza:

A mi klímánkon az 5W-40 jó bele, de meg kell felelnie ennek a gyártói előírásnak:

PSA B71 2296

Legalábbis ezt írja a szervizprogramom.

A PSA szabványokról itt olvashatsz:

[link]

2019. júl. 30. 23:07
 10/13 anonim ***** válasza:

"Akkor most 30-as vagy 40-es lenne jobb? Mennyire jelentős a meleg viszkozitás érték egy régi motornál?"

Teljesen autó használatfüggő, a véleményem szerint:

30-as olajat akkor tennék bele, ha rövid utakra van használva az autó, sok a hideg motor indítózás, inkább városi üzemben, városi forgalomban van használva az autó jelentősebb százalékban, a használati szokás szerint, és nincs jelentősen pörgetve a motor és nem nagyon van sportosan használva. 30-as olajjal egy kis üzemanyag megtakarítás is elérhető a kisebb meleg oldali ellenállása miatt. Én úgy látom erre jó a 30-as olaj. Ha kicsit kopottabb már a motor akkor csipegetheti, de nem feltétlenül, a sok futott kilométer nem mérvadó az olaj csipegetésre nézve.

40-es olajat akkor tennék bele, ha inkább hosszú utakra használnám a kocsit, nyári hőségben, és jelentősebb százalékban autópályáznék a használat során. Ilyenkor talán egy 40-es olaj jobb lehet a motornak védelem szempontjából mivel sűrűbb a meleg oldali viszkozitása de viszont ezért picit nagyobb az ellenállása így negatívan hathat a fogyasztásra e miatt a 30-as hoz képest.

Viszont bármelyik olajat beleteheted, ha feltünteti mindkettőt a Kocsid használati útmutatója és a tudja az olaj a gyártó által kért specifikációkat, akkor ártani nem ártasz sem a 30-assal sem a 40-essel és teljesen rád van bízva, hogy éppen melyiket választod az aktuális ízlésednek megfelelően.

2019. júl. 31. 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!