Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Gyakori az újabb autóknál,...

Gyakori az újabb autóknál, hogy letilt, és mozdulni sem tudnak velük?

Figyelt kérdés

Ma reggel mentem le a főútról, elöttem egy D Corsa, egyszer csak megállt, bekapcsolta a vészvillogót és nem mozdult, gondoltam megelőzöm a dudálásokat és kiszállok (azt gondolhatták, hogy a nyomi régi Swiftes miatt áll a sor -én miattam-), odamentem, megkérdeztem a bácsit, segíthetek e vontatni, mondta, hogy nem lehet, se fék se kormány, mondtam neki, hogy akkor kikerülöm.. mihelyst kikerültem, valami olyanmi foglalkoztatott, hogy vissza kéne menni segíteni, legalább egy tréleres tel. számával, mentem egy kört, aztán odacammogtam, kérdeztem, hogy helyiek e, nem értettem mit mond a bácsi, mondtam megadok egy autómentő számot, jó arc, nekem is segített, aztán odaadtam, kérdeztem, hogy-hogy nem mozdul, mondta, letiltott, 800 km -t mentek olajcsere óta és ezt csinálja.

Megdöbbentett, a családi 1.9 tdi is letiltott már, de az 90km/h környékén (mondjuk pont előztem, de mindegy) szerencsétlen házaspárnak meg pont a nagy forgalomba...

Mi oka van??? Kell félni az újabb autóktól? Mi lesz ha lesz pénzem és kifúj a rizsrakéta, fillérszeszuáló korszakom és egy modern autó csinálja ezt velem???

Én tudom, hogy e alapjárati motorom, se egr se semmi nem hisztizik, max. az injektor, vagy ac pumpa, vagy a hűtő, de van vagy 30 liter vizem a kocsiba 100 km-ről hazajutok, de ők???

2019. júl. 29. 13:32
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem egy piros MJK-valami rendszámú Corsa volt? Múlthéten pénteken előttem állt meg egy az út közepén, szintén idősebb férfi vezette és mondta hogy nem csinál semmit az autó, beindítani se lehetett, semmilyen elektromos dolog nem működött benne.

Szerintem amúgy nem gyakran történik ilyen, nem hiszem hogy ettől kellene félni. Eddig még csak egyszer tapasztaltam ilyent (amit írtam az imént), bár olyan már a barátnőm autójával is volt, hogy valamilyen vezérlőegység hiba miatt elment a teljes fék az autón, ami valóban a modernségnek köszönhető (1,5 éves volt az autó). Amitől én parázok az az, hogy egy ütközésnél nem nyílik ki a légzsák. A baráti körömben 3 ilyen baleset is történt. Lehet hogy csak ők voltak ilyen "szerencsétlenek", nem tudom, viszont az nem túl jó dolog ha egy frontális ütközésnél egy légzsák sem nyílik ki a 4 éves alig használt autón (megtörtént eset)...

2019. júl. 29. 13:59
 2/5 anonim ***** válasza:
71%

Ó, minél modernebb, annál gyakrabban csinálják ezt.

Egy-két éves autók már csak percekre hajlandóak beindulni, ha meg most vennél egy nullkilométerest, már alapból adnak hozzá trélert.

2019. júl. 29. 13:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem gyakori. Illetve ha mégis letilt, olyankor jó is, hogy ezt teszi, mert ha tovább mennél, akkor milliós károkat is okozhatnál (szétcseszed a motort például).
2019. júl. 29. 14:51
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az előző 2005-ös autómmal egyszer volt kb 10 éves korában, hogy "vészüzemmódba" tette magát. Ez úgy történt, hogy kivillant a műszeregységen a hibalámpa és a motort nem lehetett 3000-es fordulat fölé pörgetni. Na, nem mintha akartam volna. 3000-es fordulaton kb 140km/h a sebesség. Hazamentem vele, utána még a szervizbe is a fenti jelenségen kívül gond nélkül elvitt. Kiderült, hogy a fojtószelep mechanikája szorult meg. Csere lett a megoldás.

A mostani autóm szinte napra pontosan 1,5 éves. Még nem csinált hasonlót. Éves szerviznél megnézték, még csak eltárolt hibakód sem volt benne.

Amúgy akik a motorvezérlő komputereket tervezik, programozzák, nem szivatásból teszik bele ezt a funkciót. Pont azért figyeli sok szenzor jelét és ha nem normál értéket mér, azért tilt le, hogy nagyobb baja ne legyen a motornak. Lehet tőle rettegni meg szidni, ez gyakorlatilag a felhasználó érdekéből, az ő pénztárcáját hivatott védeni. Tehát nem haszontalan funkció.

"segíthetek e vontatni, mondta, hogy nem lehet, se fék se kormány"

Ha nem jár a motor, akkor persze hogy nincs se kormányszervo, se fékrásegítés! Ettől még lehet vontatni. Annyi csak, hogy a féket erősebben kell nyomni, a kormányt pedig erővel kell tekerni. Ez minden autóra érvényes. Egyedül ha automata váltós, akkor nem szabad vontatni.

2019. júl. 29. 15:23
 5/5 anonim ***** válasza:
Azoknál igen, akiket nem érdekel a rendszeres szervíz.
2019. júl. 29. 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!