Ki segíthet a kémia háziban? SÜRGŐS
600 kg krumpliból 80%-os hozammal keményítőt nyernek. Ezt enzimatikus hidrolízisnek, majd alkoholos erjesztésnek vetik alá. Ezáltal etanolt nyernek, 80%-os hozammal.
a.Írd le a lejátszódó reakciók egyenletét
b.Mekkora tömegű etanol nyerhető, ha a krumpli keményítő tartalma 25%?
„a.Írd le a lejátszódó reakciók egyenletét”
Keményítőből cukor:
Cukorból alkohol:
„b.Mekkora tömegű etanol nyerhető, ha a krumpli keményítő tartalma 25%?”
Ha az eredeti felállásban az volt, hogy 600kg-ból 80% keményítő, 80%-os etanol hozam, akkor 600kg-ból 25% keményítő, 25%-os hozam. 600kg*25%=150kg.
Legalábbis én így értelmezném, így nem biztos, hogy jó… 😅
23:03
Nem, a 80% hozam valszeg az elméleti maximumhoz képest számítandó.
Megnéztem papíron alaposabban a feladatot.
Első érdekes kérdés, hogy hogyan kapcsoljuk össze, a keményítő hidrolízises egyenletet a fermentációs egyenlettel. Elvileg az enzim diszahariddá bontja, de a fermentációra az irodalom inkább csak monoszaharidos egyenleteket ad.
Én azt mondotam, hogy a H2O + C12H22O11= 4C2H5OH +4 CO2 alakban írom fel a fermentációt. Ha ez egy érettségi feladat, akkor 90% hogy úgy gondolták, hogy az enzimatikus rész menjen monoszaharidig, de szerintem ugyan az lesz a végeredmény.
A második ami kellemetlennek tűnik, hogy a keményítő képletében lévő n-el mihez kezdjünk? A válasz az, hogy nem kell aggódni miatta, kiesik.
Nekem az jön ki, hogy 120 kg keményítőt nyerünk ki tisztán, eddig csak százalékszámítás.
Azután én vegyész kereszttel dolgkzok. A hidrolízises egyenlet alá beírom az egyenlet szerinti mennyiségek tömegét. Keményítő=2•n•114=228n
Diszaharid=n•342 gramm, vagy kilogramm, mindegy
Egyenes arányosság: a 228n úgy aránylik a 342n hez, mint a 120 az x hez, ahol x-t keressük. Ebből: x228n=120•342n
Osztasz n- és kiesik...
Így 180 kg jön ki. Ez a reakcióban kapott diszaharid mennyisége.
Utána hasonló vegyészkereszttel a kijön a H2O+(C2H10O5)n=4 C2H5OH+ 4CO2 egyenlettel az elméleti etanol termelés.
De annak csak a 80%át fogjuk megkapni ténylegesen.
a. A folyamat leírásából az alábbi reakcióegyenleteket állíthatjuk fel:
Enzimatikus hidrolízis:
Keményítő → Glükóz
Alkoholos erjesztés:
Glükóz → Etanol + Szén-dioxid
Ezeket az egyenleteket képletekkel így írhatjuk le:
Keményítő hidrolízise:
(C6H10O5)n → n C6H12O6
Alkoholos erjesztés:
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
b. A krumpli eredeti tömege 600 kg, és a krumpli keményítő tartalma 80%, tehát a krumpliban lévő keményítő tömege:
0.8 * 600 kg = 480 kg
Az etanol képződése során az első reakcióban minden glükózmolekula 2 etanolmolekulává alakul, így az etanol molaritása megegyezik a glükóz molaritásával. A glükózmolekuláknak a krumpliban lévő keményítőből származó mennyisége:
480 kg / (molekulatömeg(glükóz)) = 480 kg / 180.16 g/mol ≈ 2666.4 mol
Az alkoholos erjedés során az etanol képződése 80%-os hozammal történik, tehát:
Nyerhető etanol mennyisége = 0.8 * 2666.4 mol * (molekulatömeg(etanol))
A molekulatömeg(etanol) = 46.07 g/mol.
Számolva:
Nyerhető etanol mennyisége = 0.8 * 2666.4 mol * 46.07 g/mol ≈ 98,589.72 kg ≈ 98.59 tonna
Tehát, ha a krumpli keményítő tartalma 25%, akkor körülbelül 98.59 tonna etanolt lehet nyerni a folyamat során.
Utolsót elszámoltam, helyesen:
0.8 * 2666.4 mol * 46.07 g/mol = 98.588 kg ≈ 98.59 kg
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!