Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Vetélés, missed ab » Kombinált jó eredmény után...

Esztu81 kérdése:

Kombinált jó eredmény után amniocentézisre érdemes elmenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 15 (méretek alapján) hetes kismama vagyok. 37 éves. Csinaltattam kombinált tesztet, aminek az eredménye jó lett. Bár nem mindent értek rajta. Down:1:1301,Edward:1:50000, Patai: 1:50000 . Életkor függvényében T21 1:241, T18 1:2941,T13 1:6688. Ez utóbbit hogyan kell értelmezni? A besorolás egyébként alacsony kockázatú. A dokik mindenhol rám bízták ,hogy megxek-e aminora, van is időpontom. A párom nem szeretné, de szerintem nem méri fel kellőképpen,hogy mi lenne, ha mégis becsúsznank abba az alacsony kockázatba, és beteg lenne a gyermekünk. Ilyen eredmények mellett szerintetek van értelme megcsináltatni a vizsgálatot? Kb milyen pontosságú jó eredmény tekintetében a kombinált teszt? Olyat hallottam már, hogy az rossz eredményt hozott, aztán az amnion kiderült, hogy minden rendben. Fordított szituról még nem hallottam. Prenára most nem futja sajnos.

2018. máj. 12. 07:53
 1/9 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem nem kell, de ahol mi voltunk ott egy biológussal kellett utána beszélgetni és ő azt mondta semmi más vizsgálat nem szükséges. Amniora semmiképpen nem mennék, inkább nifty, ilyesmi.
2018. máj. 12. 08:20
 2/9 anonim ***** válasza:
Én nem mennék, ha a helyedben lennék.
2018. máj. 12. 08:22
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

En nem mennek, pontosabban nem megyek, ha ilyesmi lesz az eredmeny.

A down kockazatod az eletkorod miatt lett annyira eltero a masik kettotol, a tobbi eredmeny (tarkoredo, verveteli ertekek) minden bizonnyal jok lettek.

(Az eletkorral kapcsolatos szamok annyit jelentenek, hogy ranezes nelkul, csupan a korod miatt te mar 1:241-es esellyel inditottal down-ra (az a t21, a t18 es t13 a masik ketto abban a sorrendben, ahogy az elnevezesekkel is leirtad).

Az esetedben ezen az erteken javitott a tarkoredo es a verteszt eredmenye, igy lett 1:1301-hez, ami mar alacsony kockazat. A masik kettonel azert lettek szebbek az eredmenyek, mert eleve az eletkoros kockazatnal jobb ertekrol indult a becsles, egy a tobb ezerhez, nem csak 241-hez, mint a down-nal.)

Nyilvan ez lehetosegszamitas, statisztikara epul, akar lehetnel te az az egy az 1301-bol, akinek a babaja downos ilyen eredmenyek mellett, de ez igen valoszinutlen.

Mint irtam, en hasonlo szituacioban vagyok. Most varok az eredmenyre.

En 35 vagyok, ultrahangon az nt tokeletes lett (1,7 mm 13 het 1 napnal), orrcsont van.

Az eletkorom nekem is mar eleve lehuzza az eredmenyt down szempontbol, 35 evnel az esely 1:350-hez. Ha ennek ellenere a verteszt olyan jo lesz, hogy az alacsony kockzatba kerulok, akkor en biztos, hogy nem vallalom egyik invaziv mintavetelt sem.

Nekem 4 vetelesem volt az elmult 4 evben, igy nekem pl az amnio 0,5-1% kozotti vetelesi kockazata is iszonyu magas, az konkretan fel szazaleknal is 1:200-hoz (ami ugya joval rosszabb, mint pl a te eredmenyed, az 1:1301-hez). Nagyobb esellyel okoz gondot az amnio, mint lenne down-os a baba.

Lehet, ha nem lett volna ennyi vetelesem, akkor figyelembe sem vennem a fel szazlekos, nevezsegesen alacsonynak tuno kockazatot, igy viszont nekem az nagyon magas.

Epp ezert nem lebeszelni akarlak, mert te tudod, hogy neked mi szamit rosszabbnak/mitol felsz jobban.

Ha rossz lesz az eredmeny, akkor en non-invazivra megyek eloszor, draga, de az elozmenyeim miatt nekem megeri (nifty teszt, vagy hasonlo). Ha az is pozitiv lenne (Isten ments, nem lesz), akkor vallalnam az amniot vagy mehlepeny biopsziat, mert akkor mar eltoroulne a fel szazalekos kockazat a tobbi eredmenyhez kepest.

2018. máj. 12. 08:55
 4/9 anonim ***** válasza:
62%
A kpmbinalt teszt elég elavult. Én mindenképpen prenat vagy niftit csináltatnék, pláne ilyen udősen.
2018. máj. 12. 10:17
 5/9 anonim ***** válasza:
66%

38 évesen voltam terhes.A down nekem is rosszabb lett.1:3800-hoz.Gondolkodtunk mi legyen.Genetikus nekem azt mondta nem javasol amniot,mert nagyobb esélye a vetelesnek, minthogy beteg legyen a baba.Niffyti teszten gondolkodtunk,de azt se ajánlotta senki igazán.Ugyhogy végül nem csináltam meg.Egeszseges babám született.

Nem mernek javasolni semmit,mert tudom nehéz dönteni.Viszont én nem mertem volna megcsináltatni.Mert ha jó eredményeket kapok,de elvetelek abba beleorultem volna.

2018. máj. 12. 11:56
 6/9 anonim ***** válasza:
44%

Ez egyáltalán nem rossz eredmény.

Ez azt jelenti, hogy a te korodban a Down kockázata alapvetően (ha nem vizsgálunk semmi más értéket, csak az életkort) 1:241-hez.

Ha hozzávesszük az elvégzett vizsgálatokat, akkor ez az érték lecsökken 1:1301-re. Szóval az eredményeid minden bizonnyal jók, ha a háttérkockázatot nem tovább növelte, hanem csökkentette.

2018. máj. 12. 12:14
 7/9 anonim ***** válasza:
75%

Nekem 1:993 volt a down szindromara az esely. Amniocentezist is vallaltam volna ha muszaj.Mi Befizettunk egy Prena tesztre. Nem bantam meg. Ha csak downra szursz 75.000. De nekem ennyit meger a nyugodtsag affelol,hogy legalabb tusom,hogy ilyen problema nincs. Gratiszkent biztosra tudom,hogy mi a baba neme(ami mindegy igazabol de ha pluszban jar hozza orulok,hogy tudom)

Tenyleg nem rosszak az eredmenyeid viszont en ugy voltam vele,hogy ha en vagyok az az egy a 993-bol..?

Bar az amniocentezisnel is rettegtem volna,hogy mi van ha 1% leszek.

Egyebkent ne aggodj,ilyen eredmeny mellet nem valoszinusitem,hogy baj lenne ha az ultrahang ertekek jok voltak csak a korod miatt lett nagyobb esely.

2018. máj. 12. 13:17
 8/9 A kérdező kommentje:
Hű, nagyon köszönöm, nagyon hasznos véleményeket kaptam. A tarkóredő 1.5 mm volt. Orrcsont tökéletes, és volt egy szülésem (4éves a tündérem 😊) és utána egymás után 2 vetélésem. Szóval utóbbi miatt aggódom én is, mint ahogy írta egy előttem szóló: Ha kiderül, hogy egészséges, S az amnio miatt megy el , abba belebolondulok. Átgondoltam reggel óta, S igazából, ha az amnion kiderülne , hogy esélyes a down, akkor is a mi gyermekünk. Szóval már nem nagyon vannak bennem kételyek. Köszönöm mindenkinek!
2018. máj. 12. 14:33
 9/9 anonim ***** válasza:

3-as valaszolo vagyok.

Epp ma jott meg az eredmeny, meglepodtem, mert csak 3 napja volt a teszt.

A down 1:3106-hoz lett, edward/patau pedig 1:100000-hez.

Elegedett vagyok mindkettovel, biztos, hogy nem megyek ezek utan mas vizsgalatra erre vonatkozoan.

En mar a tieddel is kiegyeztem volna, vagy nagyon max non invaziv vizsgalatot csinaltattam volna. De ha megis gond van, akkor is a mienk, ilyen aranyok mellett vallalom a kockazatot, de szerintem egyaltalan nem rossz, ahogy fentebb is irtam neked.

2018. máj. 12. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!