Miért mond mást minden orvos?
Rengeteget olvastam a témában itt is, de más fórumokon is.
Teljes káoszt látok ebben a mennyit kell várni vetélés után az újrapróbálkozással témában.
Van, akinek 8-12 hetes terhesség után azt mondja a dokija, hogy azonnal lehet próbálkozni, esetleg egy menstruációt kell csak megvárni, míg másnak meg egy sima kémiai terhességre azt mondja a dokija, hogy 3 vagy 6 hónapig védekezni kell, és nem szabad újra megpróbálni.
Egyrészt régebben tényleg hosszabb ideig nem javasolták az újabb terhességet, ezért az öregebb orvosok ehhez tartják magukat, újabban meg nem tartják fontosban a várakozást, lelkileg meg sok mindenkinek jobb, ha minél elöbb újra terhes lesz, ezért a fiatalabb (vagy haladóbb)orvosok ezt mondják inkább.
Másrészt nemcsak az számít, hogy mennyi idösen szakadt meg a terhesség, hanem az adott nö egészségi állapota (testileg és lelkileg is) lényeges.
"Miért mond mást minden orvos?"
Mert az orvostudomány egy dinamikusan fejlődő tudományág, és bizony előfordul az, hogy amit 10 éve gondoltak, mégsem úgy van, ahogy gondolták.
Régen valóban 3-6 hónapot is javasoltak akár ilyen esetben, de újabb, vizsgálatokon alapuló tanulmányok kimutatták, hogy ez butaság, mivel minél hamarabb teherbe esel, annál kisebb az esély, hogy a következő terhesség is vetéléssel végződik.
Ezt nem a kisujjamból szoptam ki, nyugodtan utána lehet nézni tudományos folyóiratokban.
Tessék, itt van egy példa:
"Women who conceive within six months of an initial miscarriage have the best reproductive outcomes and lowest complication rates in a subsequent pregnancy."
Az pedig, hogy miért van, hogy "mindenki mást mond", hát azért, mert valaki követi a szakirodalmat, valaki meg azt nyomja, amit 10-20 évvel ezelőtt megtanult.
Nekem ev elejen volt egy missed ab-om. A beavatkozast kovetoen 4 hetre ra mentem ellenorzo vizsgalatra. Az orvosom azt mondta, hogy olyan szepen regeneralodott a mehem hogy akar mar most probalkozhatunk.
Szerintem ha rendben vagy es semmi panaszod nincs es megvastagszik elege a mehfalad hogy a beagyazodas megtortenhesen akkor ne varjatok.
De az lenne a legjobb ha elmennel egy masik dokihoz, hogy lasd o mit mond.
Amugy neked az orvosod mennyi varakozasi idot mondott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!