Okozhat e vetélést/missed ab-ot egy korábbi vetélés/missed ab, ha nem tisztultam ki rendesen?
2. terhességem sajnos vetéléssel végződött. 8. héttől barnáztam, 12 hetesen vetéltem el spontán a korházban, azt mondták, 5 hetes lehetett a terhesség. Utána nem volt kaparás. Sajnos ez után felborult a menstruációm, 30-és 26 napra jött meg, szinte szabályosan váltakozva. Menstruációkat megelőzően 2 napot barnáztam általában, de egyszer volt, hogy 5 napot. Minden mensi 1. napján ömlött belőlem a vér-elnézést, majd aztán alig valami és mindig elhúzódott 7 napig az első naptól kezdve-megelőző barnázást nem számítva. Ez előtt a vetélés előtt normál 28-29 napos ciklusaim voltak szabályosan elosztva erősségét illetően és 5 napig tartott. 5 hónapot vártunk a két terhesség között. Minden mensikor egyéb darabkák is távoztak, amiket elég ritkán és kisebb mennyiségben tapasztaltam a vetélést megelőzően. 3. terhességem ikerterhesség volt 8 hetesen mentem magán uh-ra, ott derült ki, nincs szívhang, babák 7 és 6 hetesek. 9 hetesen újabb ellenörző uh, majd gyógyszeres befejezés. (Külföldön élek)Akkor még nem tudtuk, de 2 héttel ez után kiderült, csak az egyik baba távozott. Még aznap sürgösségi kaparásom volt, mivel majdnem elvéreztem-két nappal későbbre terveztek műteni. 31 napra megjött a mensim, nem volt csak aznap barnázás, de rendesen kis mennyiségben piros vér is távozott. Körülbelül ugyanolyan lefolyásű volt a mensi, mint előtte. 5. napon vagyok és alig van valami, már tegnap is alig volt.
Most gondoltam először arra-végiggondolva az eseményeket-, hogy nem e okozhatta a 2. vetélésemet az, hogy nem kapartak ki, nem tisztultam ki eléggé.
Erről sajnos nem találtam információt. Hallott már ilyenről valamit valaki? Ha elképzelhető, hogy ez okozta, kicsit megnyugtató lenne, és jobban bízhatnék a következő terhességben. (Kivizsgáltatni nem tudom magam, itt nem adnak gyógyszert és nem tudok hazarepülni.)
Sajnos okozhatta. Elméletileg 3 hónap elteltével már szabad próbálkozni, de a gyakorlatban bevált módszer 1 év tisztulási idő.
Már az első missed abnál műtéti befejezést kellett volna végezni, a másodiknál pedig azonnal és nem a gyógyszerrel szórakozni. Sajnos külföldön, főleg nyugaton el vannak ájulva az egészségügyi felszereléstől, azonban maga az ellátás pont emiatt nagyon pocsék. Jó lenne, ha haza tudnál jönni egy alapos kivizsgálásra, mert lehet, hogy tisztogatási küretet kell csinálni. Bár a most rendbennek tűnő menzeszed így "hallásból" nem ad okot rá.
Utólagos megjegyzés, hogy nekem a 8.héten volt barnás, lassú vérzésem. Szívhang nem volt, másnapra kiírtak műtétre, azonban még a tágítót sem helyezték fel, beindult a spontán vetélés, de annyira erős vérzéssel, hogy 10 percen belül toltak a műtőbe. Majdnem ott maradtam. Sikerült rendesen kipucolni, mély sérülést nem okoztak, nem volt semmilyen gyulladás. Én mégis belázasodtam, egy hónapig kegyetlen fájdalommal feküdtem. A gyógyszerek nem hatottak. Fél évig jártam vissza az orvoshoz havi 2x, mire a menzeszemet végül fogamzásgátlóval tudtuk rendbe tenni. A menstruáció erős vérzésű, elhúzódó volt, pokoli görcsökkel, és darabos (sokszor tenyérnyi darabok szakadtak le). Az okokat a mai napig nem tudni. Sem a vetélését, sem az azt követő időszakét, pedig hamarosan magam is szülésznőként diplomázom. Màsfél évbe telt, mire az orvos azt mondta, hogy szabad a pálya egy babának...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!