Egy vetélés után kivizsgáltassuk magunkat? Több orvos azt mondta, hogy nem kell. Mit csináljak?
Mivel a terhességek elég nagy része végződik vetéléssel (Még úgy is, hogy nem is veszik észre), nem mindig lehet megállapítani az okot.
A habituális vetélést, amikor valamilyen genetikai ok vagy rendellenesség okozza, valóban csak 2-3 vetélés után vizsgálják ki. Egyébként el van könyvelve "előfordul"-nak.
Ha mindenképpen el akarsz menni vizsgálatra, akkor maximum hormonokat nézess meg, annál több egyelőre szerintem nem kell. Meg persze nyugalom, testi-lelki megerősödés :)
Sok sikert kívánok!
33 hkm (az előző terhességem az 5. héten végződött vetéléssel)
Én sem vizsgáltattam ki magam az első után, viszont elveszítettem a másodikat is az első vetélés utáni negyedik hónapban. Nincs általános érvényű forgatókönyv. Mondom ezt azért is, mert mi eddig minden lehetséges kivizsgálást megcsináltattunk és minden negatív. Minden! Csak a méhtükrözés maradt ki, viszont a dokim nem akarta erőltetni, mondván, hogy anatómiai eltérés miatt a második, harmadik trimeszteres vetélések jellemzők. Én azt mondom így kettő után, hogy az ember soha sem lehet elég biztos abban, hogy a baba marad, vagy sem. Attól, hogy volt már egy problémamentes terhesség, nem garantált, hogy a következő nem vetéléssel végződik majd. De ez fordítva is igaz, attól, hogy volt egy-két vetélése az embernek, még nincs kőbe vésve, hogy a harmadik is megszakad.
A kivizsgálásokkal legfeljebb csak megnyugtatod magatokat, meg a saját egészségetek szempontjából is fontos lehet. Ha meg mégis találnak valami kezelendő problémát, akkor meg legalább tudod, hogy mi lehetett a gátja az egészséges terhességnek.
Az én esetem kicsit kirívó, mert én azt mondom, hogy nekem két teljesen különböző terhességem volt és bár habituális vetélő vagyok, elmondhatom magamról, hogy a vetéléseim okai biztosan különbözők. Az elsőnél beágyazódási gondok voltak, míg a másodiknál vélhetően genetikai eredetű probléma lépett fel, hiszen egészen a 10. hétig volt szívhang.
Ha ez a vetélés mind lelkileg, mind fizikailag kevésbé viselt meg, én úgy gondolom, hogy talán nem érdemes azon agyalni, hogy mi lesz ha? (én sem agyaltam és hiába veszítettem el, azt kell mondjam, jól tettem, hogy nem pörgettem túl a témát). Ha viszont nem állsz még készen sem testileg, sem lelkileg (és az utóbbi a legfontosabb), akkor próbálj egy kicsit másra koncentrálni, esetleg - ha megnyugtat - pár kivizsgálást kezdeményezni (reprodukció hormonpanel, trombózis-szűrés, esetleg IR irányában vizsgálódás stb.). Ezek csak szimpla vérvételt igényelnek.
Minden jót kívánok!
Én szerettem volna kivizsgáltatni magam vetélés után, (hormonvizsgálat, ilyesmi), de a nőgyógyászom azt mondta, hogy első vetélés után nem szokás. Nagyon sok korai terhesség végződik spontán vetéléssel, (csak ma már a teszteknek köszönhetően tudunk is róla), ez egyfajta természetes szelekció, csak az ép, egészséges embrió fejlődik tovább.
Szóval nem volt semmilyen vizsgálat. Fél év szünetet javasolt az orvos, amit nem szerettem volna kivárni, de 3 hónap után néha még éreztem szúró érzést a méhszájam körül, ezért jobbnak láttam mégis betartani a fél évet, utána próbálkoztunk. Egy hónapon belül megszületik a pici:
UI. mielőtt műszeres befejezésre mentem, azt mondta a doki, hogy ha felmennék az osztályra, és végigkérdezném a kismamákat, hogy kinek volt már vetélése, akkor minden második azt mondaná, hogy már volt.
Nem hittem el, azt gondoltam, hogy csak vigasztalni akar. Aztán pár hónapon belül vetélt az egyik rokon, kiderült, hogy egy másiknak is volt. Aztán az ovis anyukák közül is volt többnek...stb, és lassan beláttam, hogy az orvosnak igaza volt. Azt mondta élete majdnem minden nő vetél (csak lehet, hogy nem is tud róla, olyan korai stádiumban).
Fel a fejjel, nem lesz semmi probléma a következő terhességednél. Igyekezz elengedni, feldolgozni lelkileg, és készülj a következőre.
Engem 3 vetélés után alig akartak kivizsgálásar küldeni.
MOndván h a 2. terhességem megmaradt, minden gond nélkül egészséges babát szültem.
(1 vetélés, 2. baba, 3-4 vetélés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!