A vetélési hajlam öröklődik?
Anyukám 3x vetélt el a születésem előtt, illetve egyszer 22 hetesen meg kellett szülnie a nyitott gerincű babát.
Örökölhetem ezt én is?
Tudok tenni valamit, hogy kivédhessem?
Igen, az alapbetegseg oroklodhet. Erdemes lenne endokrinologushoz menni.
Plusz meg egy valamit biztosan megnezetnek a helyedben az anyukad nyitott gerincu babaja miatt (tobbieknel meg gondolom nem derult ki az ok,de a fejlodesi rendellenesseg is lehet ettol): laboratoriumban szuretnek MTHFR mutaciora. Ez egy olyan genhiba, ami a folsav felszivodasanak a rendellenesseget okozza, a nyitott gerinc pedig folsavhiany miatt (is) kialakulhat. Eleg gyakori, es ha anyukadnak ilyen problemaja van, orokolhetted is. Ami jo, hogy viszonylag konnyen kezelheto utana, ha megvan az eredmeny, menj hematologushoz,es a nogyogyaszodnak is mutasd meg. Plusz folsavat kell majd szedned (terhesseg es annak tervezese alatt a terhesvitamin melle nekem +3 mg/nap, amit mondtak), es meg az is lehet, hogy verhigitot is adnak terhesseg alatt, de a legjobb ha dokival beszelsz errol a gyanudrol.
anyukám 14 év alatt 7x vetélt el. 14 év van a bátyám és közöttem.
én 3 gyereket szültem 4 év alatt, mindegyik elsőre sikerült és egyetlenegyszer sem vetéltem el. de pánikoltam végig anyám esetei miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!