Varandosan van ra mod, hogy ehessek nemespenszes kolbaszt (bolti)?
A liszteriozis es a toxoplazmozis miatt elvileg ugye nem lehet, mert nincs hokezelve, de ez a veszely 73 fokon megszunik, ha ennyire felhevitem. Tehat, ha megsutom a nemespeneszes kolbaszt, akkor megehetem, ugye?
Most kaptunk ajandekba isteni illatu spanyol erlelt kolbaszt. 9 hetes vagyok. Tudom, van, aki simaneszi a pe eszes sajtokat meg a teliszalamit, de en tartok ettol, ezert arra go doltam, hogy hokezelve mar nem jelentene veszelyt.
Koszi!
Ez is az en kerdesemvolt, rossz kategoriaba tettek at, gondolom, mert nem volt egyertelmu, szetrohogtem mahgam rajta :D Most vegre kaptamrelevans valaszt.
Ezen én is most qrv@jotrohogtem.
Amugy en valahogy atsiklottam ezen a dolgon es ettem ilyesmit, foleg sajtot, kb 36hetesen mondta egy masik kismama a gondozoba h de azt nem is szabad es en meg tok ledobbentem h aaah en meg kb nemtudom mar mennyi sajtot felzabaltam addigra.
2eves a fiam. Semmi baja... O is nagyon szereti a sajtokat.
Persze nem biztatnalak, de nekem szerencsere nem lett ára a hulyesegemnek.
Én simán ettem többször is camambert sajtot, kolbászt is.
Megbízható helyről vedd, ne ilyen-olyan házi kolbászt (habár sokszor jobban megcsinálják háznál, mint a hentesnél).
HÁzi termékeket (kézműves vásárban vettet például) én sem ennék, de a bolti camembert sajtokra többnyire rá van írva, hogy pasztörizált tejből készült-e, vagy részben/egészben nyers tejből. Nem a penész az elsődleges gond, a nemespenész nem árt a babának, hanem a pasztörizálatlan tej vagy nyers hús.
Sütve-főzve bármilyen eredetileg nyers készítmény, hús, tojás vagy sajtféle nyilvánvalóan ehető, hiszen a hőkezelés elpusztítja a problémát okozó baktériumokat. A hőfokon olyan értelemben nincs értelme vitatkozni, hogy átlagos konyhatechnikákat alkalmazva úgysem 60-70 fokra hevíti az ember főzésnél vagy sütésnél az ételt, hanem ennél jóval magasabbra, például ha ráteszed azt a kolbászt egy pizzára, és betolod a 200-250 fokos sütőbe 15 percre, akkor nem kell azon aggódnod, hogy 73 vagy 100 fokon sült-e át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!