Elofordult mar valakivel hogy 15-16. het kornyeken elkezdett kinyilni a mehszaj?
Nekem is ez egy oriasi param, foleg hogy en a magasabb rizikofaktoros csoportba tartozom... “tankonyv szerint” csak a kontroll vizsgalaton derul ki ha nyilik, de en sok olyat olvastam mar itt gyakorin, hogy nyilalo erzest ereztek a huvelyben, tobb volt a huvelyvaladek... sulyos esetben verzes es alhasi gorcsok de akkor mar nyilvan nagy a baj...
na es nekem most igy szurkal a huvelyem mint a falaba beleallna egy kes, tobbszor is erzem naponta par napja es magyon meg vagyok ijjedve:( hetfon megyek a dokimhoz
#1. vagyok. Azt nem akartam leírni, hogy velem ez már nem egyszer előfordult: az első terhességem 20. héten vetéléssel végződött, méhnyak elégtelenség miatt.
Egyetlen egy dolgot tudok felidézni, ami így utólag visszagondolva -talán- tünet lehetett: ez pedig az állandó vizelési inger. Nem úgy, mint normál esetben egy terhességnél, hogy gyakran kell menni pisilni; hanem tényleg állandó az inger: hiába pisilsz, ugyanúgy megmarad az inger, ahogy befejezted. Nekem mindkét esetben látszott is az UH-on, hogy annyival lejjebb jöttek a babák, hogy szinte teljesen a hólyagomon voltak. Folyás -vizes-zselé állagú- csak az első esetben volt, azzal mentem az ügyeletre, de akkor már késő volt, semmit sem lehetett tenni...
Amit megelőzésképp lehet tenni: nagy mennyiségű Mg (én 4x2- Magnesi citricii-t szedtem) + ha az orvos felír progeszteront, amit hüvelyben kell használni (2. terhességnél nekem Utrogestan ment a 32. hétig); de a legfontosabb, hogy UH-gal kövessék a méhszáj állapotát; ugyanis méhnyak elégtelenségnél nem kívülről nyílik a méhszáj, hanem belülről. UH-os utánkövetéssel el lehet csípni, ha elkezdene belülről tölcséresedni és/vagy jelentősen megrövidülni a méhnyak -a második terhességemet -ezzel pedig a kislányomat-; így sikerült megmenteni.
Szóval, ha kétségeitek vannak, vagy erre nézve rizikós a terhesség, akkor próbáljátok megkérni az orvost, hogy segítsen megnyugodni azzal, hogy amikor a babát UH-za, azzal együtt megnézi és megméri a méhnyakat is.
Egyébként az igazi méhnyak elégtelenség -ami nekem is van- nagyon ritka.
Minden fertőzést, kóros folyást komolyan kell venni, mert a felszálló fertőzések miatt is kinyílhat idő előtt a méhszáj.
Ennyit tudok tanácsolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!