A szénsavas ásványvíztől ill. üdítőtől tényleg több lesz a gyomorsav, vagy nincs összefüggés?
Szia!
Ha választani kell én is csak a szénsavasat iszom, nekem a rostos üdítőtől van gyomorsavam.
Elvileg a szénsavas italok fokozhatják a gyomorégést, ezért alapvetően nem javasolják azoknak, akik a savtól szenvednek. De ki kell tesztelni, mert nekem legdurvábban a kávétól van és a teától, pedig a kávét sok tejjel iszom, a teában pedig alig van citrom. De ha egyszer égni akar, akkor csinálhatok bármit, akkor is égni fog, én elég sok vizet iszom, éjszaka is eltűntetek fél-egy liter szénsavmentes vizet. És gyakran sajnos egy-két deci víz is felnyomja a savamat.
Ugyanez igaz a tejre, imádom, sokan esküsznek rá, hogy az csökkenti a gyomorégést, nálam az sem jött be.
Nekem a doki még azt is tanácsolta, hogy étkezés után ne feküdjek le, ne hajoljak, csak keveset egyek egyszerre és a szénsavas dolgokon kívül a fűszeres és csípős ételeket is kerüljem. Azt is hozzá tette, hogy ha mindent betartok, még akkor sem biztos, hogy segíteni fog, alapvetően a szülés hozza majd a megváltást erre...
Két élű kard. Elmondom miért:
A szénsav képlete H2CO3 ami reakcióba lép a gyomorsavval ami HCL
Ez a két anyag semleges anyagokká alakul. Cl2 + CO + 2H2O
VISZONT a gyomorban a szén dioxid CO2 gáz nyomására telítődik a gyomor, ezzel a nyomás és nagyobb eséllyel engedi át a gyomorszájon vissza a gyomortartalmat sajnos. Tehát, ha kirázod belőle a buborékot, a bent maradt szénsav segíthet, ami nem összekeverendő a buborékkal. De inkább a salvus vizet ajánlom, ami bikarbonátot tartalmaz és ha lúg hatású hidroxidiont is hagy maga után a hcl-el való reakcióból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!