8 hónapos terhes vagyok,2 lány név között vacilálunk a férjemmel! Nektek melyik tetszik jobban?
A Férjemnek a Rita név, nekem pedig a Alexandra tetszik!
Nektek?
Ha hosszú a vezetéknév akkor jobb választás lenne egy rövidebb keresztnév.
Úgyhogy ez alapján Rita vagy esetleg Alexa lehetne. De inkább a Ritát választanám.
Nekem mindkettő tetszik, de ha hosszú a vezetéknév, akkor inkább a Ritát választanám. De az Alexa is jó lehet, ha nektek is tetszik.
Nálunk pl. listás volt az Alexandra, csak a becézésen nem tudtunk megegyezni. A férjem Alexnek hívta volna, ami viszont egy önálló férfinév, nekem azért nem tetszett volna egy lányt így becézni.
#18 Becézés miatt miért lövöd ki? Becenevet senki nem használ családi névvel.
Én is Alexandra vagyok, és persze, hívnak mindenféleképpen, de ennek a családnevemhez nincs köze. A barátaim, munkatársaim (gyerekként tanárok, stb.) nem úgy fognak megszólítani, hogy "Tóth Szandi, gyere már", hanem simán becenéven. Ha meg a teljes nevén szólítják valahol (tanár, orvos, akármi), az valóban teljes név lesz, és Alexandrának fogják hívni.
Egyébként kollegális körben a hétköznapokban is simán hívnak pl. Alexandrának, minden becézés nélkül, még soha senkit nem hallottam hőbörögni, hogy de hosszú a nevem. Max az elején megkérdik, hogy szeretem, hogy szólítsanak.
Emellett szülői nevelés kérdése is, én otthon pl. soha nem voltam Szandi, mert az anyámnak nem tetszett.
Szerintem sokkal gázabb, ha valakit Szandrának vagy Alexának anyakönyveznek. Oké, persze, jogszabály szerint szabad, de az nem önálló név, csak egy becenév. Ez olyan, mintha a Rita helyett a Rituskát anyakönyveznék. Gyerekként cuki, felnőttként gáz.
(Szerintem.)
Környezetemben azt tapasztaltam, h. Mindenkit vezetéknév, plusz ahogy szólítjuk nevezzük ha beszélünk róla..
Tehát pl Farkas Danival találkoztam, Pekár Szandra erre az egyetemre megy... Engem
Is mindig a vezetéknevemmel együtt emlegetnek pedig a környezetemben 2 Orsolya volt csak, nem egyidősel, nem is egy körben mozogtunk
Tehàt fontos nálam, hogy így is úgy is jó legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!