Ha nem az utolsó menstruáció alapján határozzák meg a terhesség korát, hanem uh mérések alapján, lehet tévedés?
Első terhességem előtt 1 eve már nem menstruáltam. Ennél az uh csak pontosabb becslest tudott adni. 😂 És jot is adott nagyjából napra pontosan. Abban a hónapban ugyanis csak egyszer voltunk együtt a férjemmel.
Második terhességem inszeminációval jött létre. Itt is szinte napra pontosan belőtte minden doki az inszem napját, pedig ikrek. De a méretük megegyezik az elején. Menstruáció itt is becsapos lenne mert hosszú stimuláció volt, 24. nap volt az inszem.
Ha nem megfelelo idoben merik le az embriot/magzatot, vagy nem pontosan mernek, akkor lehet teves, de ha jol csinaljak, akkor pontosabb eredmenyt ad, mint a mensi alapjan szamitas.
A lenyeg annyi, hogy kb 14 hetes korig lehet meret alapjan meghatarozni a terhessegi kort a crl (ulomagassag alapjan), a legkonnyebben es legpontosabban kb 10 hetes kortol merheto, de mar elotte is lehet es altalaban jo is szokott lenni.
Nekem pl nagy kilonbseg sohasem volt, 27-28 napos a ciklusom, altalaban 12-16. nap kozott van peteeresem, van hogy epp a 14. napon, de nem mindig. (Nem kell figyelgetnem sem, mert mar nagyon regen olyan eros ovus fajdalmam van, hogy kb orara pontosan meg tudom mondani a tuszorepedest, erdekessegkeppen volt, hogy par honapig ellenoriztem homerovel es ovuteszttel es tenyleg ugy volt, ahogy a fajdalom alapjan ereztem).
Nos, nekem mindegyik terhessegemnel a 12. het kornyeki uh-n napra pontosan megvolt meret alapjan az az elteres, amirol tudtam az ovus fajdalom alapjan, szoval mukodott a dolog.
Nekem az első 12 hétben annyira összevissza mértek, hogy ebben már nem hiszek, hogy pontosan be lehet mérni a kort.
Nyilván annyi látszik, hogy kb. hány hónapos (!) lehet a magzat, de a pontos hetet már nehezebb lövik be, nemhogy napra pontosan....
Értő olvasás, 6-os!
Nem azt kérdőjeleztem meg, hogy egyenletesen nőnek, hanem a mérési hiba nagyságát, ami nem 1-2 nap, hanem 1-3 hét jó géppel és jó orvossal is.
10 hetes vagyok, lassan 11. Pàr napha voltan vizsgàlaton, tökéletesen 1 nap "csúszàssal" lőtték be a magzat koràt.
Menstruàció alapjàn is ugyanennyi idős.
De sokaknak mondjàk meg hogy 1 héttel nagyobb vagy kisebb, mert hamarabb vagy később fogant.
Ne a módban, hanem az orvosban bízz!
6. 7. 11. és 13. héten is voltam ultrahangon, 4 különböző orvosnál 4 különböző géppel nézték.
Az első 3-nál napra pontosan megmondták a korát, a 13. héten 1 nappal nagyobbnak mondta az orvos.
Hőmérőztem és ovulációs fájdalom alapján tudtam a teherbeesés idejét, a ciklusom 25. napja volt az.
7!
Egy hét azt 7 mm-t nőnek ebben a korban. Amelyik orvos ezt félreméri, az ne ultrahangozzon. Az nem vesz eszre miómát, nem tud tüszőérést figyelni és tarkóredőt sem tud mérni 12 hetes uh-n, hiszen annak 3 mm alatt kell lennie. Szerinted akkor mennyire pontosan lehet mérni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!