A vércukrom 8,16 lett, hogy kezdtetek neki diétának?
Napi 5-szöri étkezéssel nekem 140 g-os ch diétám volt még az első lányomnál. A lényeg, hogy ami tartalmaz cukrot az tilos, meg a méz is. Mindent amit megeszel és ch tartalma van le kell gondosan mérni és számolni. Nekem reggelire és tízóraira 15-15 g ch volt, ebédre 60 g, uzsira 10 g és vacsira 40 g.
Egy átlagos nap nekem úgy nézett ki, hogy reggelire ettem egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyeret, sok-sok felvágottal (ebben nincs ch), és zöldséggel. Tízóraira ittam egy tejeskávét. Ebéd többnyire husi vagy hal párolt zöldséggel, salátával, sokszor főzelék. De a főzeléknél komplett kiszámoltam az egész adagra való ch-t rántással, tejföllel, stb, és annak függvényében szedtem magamnak. Uzsira vagy megint tejeskávé (sajnos kávéfüggő vagyok) vagy valami gyümi, aminek alacsony a ch tartalma. Vacsi meg hasonló az ebédhez vagy szendvics.
A lényeg, hogy minél kevesebb pékárut, lisztet, rizst, tésztát fogyassz, aminek nagyon magas a ch tartalma és mindent nézz át van-e benne cukor az összetevőknél.
De amúgy szerintem ha rákeresel rengeteg mintaétrendet találhatsz már a neten.
Szia, szerezz be, vagy töltsél le egy szénhidrát táblázatot, egyébként nagyon sok remek étrend van fent a neten is 150 szénhidrátra, érdemes körülnézni, amíg eljutsz a szakemberhez. A lényeg, hogy itt nem fogyókúráról van szó! Hanem egészséges, szénhidrátszegényebb étrendre, hiszen a hasnyálmirigyed nem termel annyi inzulint, mint amennyire szükséged lenne, ezért magasabb némileg a vércukorszinted. Ezt első körben szénhidrátszegényebb diétával lehet korrigálni, hiszen józan paraszti ésszel: ha kevesebb szénhidrátot eszel, kevesebb inzulinra lesz szükséged. Tehát amennyit a szervezeted előállít, ahhoz mérten kell enni, hogy ne szálljanak el a cukrok. Van, akinek ez nem megy, önhibáján kívül állítják át inzulinra, mert annyira megnő terhesség alatt az inzulinigénye, de akkor sem kell megijedni, hiszen szülés után el fog múlni nagy valószínűséggel. Én a helyedben beszereznék egy vércukormérő gépet is és legalább napi 3x mérném a cukrokat, hogy tudjam, jól csinálom-e a diétát. Fontos, hogy étkezés után nem szabad mérni, ki kell várni minimum a másfél órát! Közvetlenül étkezés után egy átlag ember vércukra is megemelkedik akár 7-8-ra is, szóval ezért kell megvárni a másfél órát.
Én 1-es típusú, inzulinos cukorbeteg vagyok már 10 éves korom óta. Most várom a 3. babámat és hidd el, hogy akárhogy is odafigyelek, azért volt, hogy elszálltak a cukraim, képtelenség mindig 8 alatt tartani, sok minden is befolyásolja ám, még az időjárás is hatással van a vércukorszintre! Szóval nekem két, makkegészséges gyerekem van, az orvosok azért ijesztgetik a kismamákat a cukorral, mert sajnos sokan nem tartják be a diétát, nem figyelnek oda magukra és akkor valóban lehetnek kockázatok, akár koraszülés, akár óriás baba, vagy születés után nagyon leesik a baba vércukra pl., de aki az alap dolgokat betartja, ma már simán szülhet 20 év cukorbetegséggel a háta mögött is egészséges babát.
de kaptam.. diétás étrendet is és táblázatot
is... csak kíváncsi voltam kinek mi vált be
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!