7 hetes kismama vagyok! Az orvos kiirt táppénzre de nem értem hogy hogyan fizetik a táppénzt utána meg a gyedet! Melyik oldalon olvashatnék utána? Nem igazán vagyok tisztába azzal hogy mikor mennyit fogok kapni!
A táppénz a bérednek nagyjából 70%-a,ez attól is függ mióta van folyamatos munkaviszonyod..akár több helyről is , hoszabb megszakítás nélkül.
A táppénz után a szülés kiirt időpontja előtt 28. naptól igényelhető Tgyás, amit a munkáltatónál kell majd, a háziorvos igazolásával kérni, a többit a munkáltató intézi ezzel kapcsolatban, összege nagyjából annyi lesz mint a táppénz, de ezt kérheted a szülés napjától is, azonkívül szülés után igényelhető:
-egyszeri anyasági támogatás kb 64 ezer most.
-családi pótlék
Utóbbi kettő csak a szülés után, mert szükség lesz az anyakönyvi kivonatra és meg kell várni a baba taj kártyáját is..azt is jobb, ha te intézed, vagy párod, mert jól elhúzzák.
A GYED-et a Tgyás lejártakor kérheted a baba 2 éves koráig..a tgyás 168 napig jár..
Nem lehet érthetőbben leírni, a legjobb ha minden honlapon megnéze:
MAGYARÁLLAMKINCSTÁR honlap, szuloklapja.hu, mamanet.hu..
és jó előre érdeklődhetsz a hivatalokban is.
Van mégidőd erre.
Szia. A táppénznél is, és a gyednél is a bruttó fizetésed 70%-át veszik alapul, és ebből kell adóznod, a táppénznél kicsit kevesebbet, mint a gyednél.
Táppénz: Ha meg van a két év folyamatos munkaviszonyod az adott munkahelyen, akkor a fizetésed 70%-át fogod kapni, ha nincs meg, akkor csak a 60%-át. Ha időközben lesz meg a két év, amíg táppénzen leszel, akkor automatikusan átvált 70%-ra. Abban az esetben, ha 100 főnél többet foglalkoztat a céged, és ezáltal van saját kifizetőhelye, úgy minden hónapban a munkáltató utalja a táppénzt, akkor, amikor a fizetést kaptad. De ha nincs, akkor ezt a TB intézi, és komoly csúszások is lehenek(olyat is hallottam, hogy az illető 3 hónapig nem kapott táppénzt).
Gyed: Abban az esetben kapod, ha táppénz előtt megvolt 180 nap folyamatos munkaviszonyod, ez a fizetésed 70%-a. Ez annyiban különbözik a táppénztől, hogy ebből már egy kicsivel több adót vonnak le. Ezt a szülési szabadság letelte után kapod(szülést követő 168 nap a szülési szabadság, ami ha jól tudom szintén 70 %), és a gyermek 2 éves koráig jár. 2 éves kortól egy évig jár a GYES, ami kb. nettob 24000 ft.
Remélem nagyjából érthető, amit leírtam.
Üdv 34 hetes kismama.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!