Becsípődik. Kinek volt/van ilyen érzése?
Bár eltértünk a kérdező hátától 5-ös fogához :), de: Szerintem egy nőgyógyász - ha őt kérdezted (és elnézést, ha nem) - nem foglalkozik fogínyvérzéssel, így nem is ad rá semmit, ne várj rá. A fogínyvérzést tudtommal (nem vagyok orvos) nem kalciumhiány okozza, hanem a baktériumok, amik sajnos terhesség alatt valamiért gyorsabban szaporodnak a szájban, mint egyébként. (Ezért kell a gyakori fogkőleszedés és jó rá a C-vitamin - túlzásba nem szabad esni ezzel sem terhesen -, ami gyulladásgátló is, és ezért lehet vashiány jele, mert az vérzékenységet okozhat.) Viszont mindenképp tenned kellene ellene (amellett, hogy kilazulhatnak és elveszítheted a fogaid, a gyulladás súlyos esetben koraszülést is előidézhet - ugyan csak egyes netes cikkek szerint, de azért nem érdemes kockáztatni). Így érdemes legalább egy gyógyszertárban utána érdeklődnöd, milyen vény nélküli készítményeket (szájvíz, fogkrém) ajánlanak biztonsággal (hátha ezt a Curaseptet, hátha mást) vagy csak elolvasni a betegtájékoztatókat.
Azért nem hülyeség a kalcium szedése sem terhesség alatt. De szedni kell hozzá D és K vitamint, és külön magnéziumot + B vitamint is, hogy tényleg felszívódjon és ne az érrendszerben (és így a méhlepényben se) okozzon meszesedést. Ezek mennyiségéről is szerintem legegyszerűbb a gyógyszertárban érdeklődni, ha nőgyógyász vagy a háziorvos nem vevő a téma iránt, de te gyanakodsz, mert pl. nem kiegyensúlyozott az étrended vagy a felszívódás lehet kérdéses (pl. mindenképp szedj, ha tejfehérje-allergiás vagy, bélgyulladásod van vagy vérhigító szurit kell adnod magadnak). Ha kalciumhiányod van, akkor jelként inkább törnek, fájdalmasan lekopott felszínűek lesznek a fogaid (saját tapasztalat, bár ezeket okozhatja sok savas étel/ital vagy állandó hányás/gyomorégés is, így ha ezek is fennállnak, akkor az a gyanúsabb).
Ebből nekem az jön le hogy a beszerzés a gond:
Kedves 8-as es utolso koszonom nektek,max .a gyakpribb fogmosas maraf,mert SAJNOS EZEKHEZ NEM TUDOM HOZZAJUTN,KULFOLDDON ELEK.es ITT egyelore semmit nem adnak ezekre a panaszaimra..csak ajanljak hogy tobb tejet es tejtermekeket fogyas...
Az meg hogy a nőgyógyàsz nem mond semmit szomorú. De ha nem vigyàzon nagyon könnyen koraszüléshez vezethet az ìny/fog betegség. És ahhoz még sok van hàtra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!