Mikor lehet biztosra tudni a "baba" korát, ha az utolsó menstruáció időpontja nem ismert?
Tulajdonképpen ismert az utolsó menstruáció dátuma, viszont nem mérvadó, hiszen rendszertelen volt és ha attól számítanánk, akkor most három héttel "idősebb" lenne a terhesség. A teszt elvégzésekor én sem tudtam, hogy mekkora lehet, lévén, hogy rég volt a menstruáció (márc 26.) és akár 7 hetes is lehetett volna. A nőgyógyász 4+6 hetesnek állapította meg az ultrahang alapján, majd pontban két hét múlva már 5 nappal kisebbnek számolta a méretek alapján (6+1). Azóta nőgyógyászt váltottam, aki szintén egy más kort állapított meg, ma 9+3 helyett 10+3 hetesnek írt elő a méretek alapján.
Kicsit furcsa, hogy egy egész héttel arrébb saccolnak, ami általában csak nekem fontos, de pl van néhány vizsgálat amit muszáj a 12. hétig elvégeznem és így, hogy ma veszítettem egy hetet, akkor gyorsan időpontot kell szereznem a jövőhétre, máskülönben kifutok az időből. Amúgy lett volna két hetem ezekre.
Mikor lehet a "baba" méreteiből többé-kevésbé pontosan megtudni a korát?
A 12 hetes méretek a legpontosabbak addig ugyanis minden baba egyformán fejlődik. Eddig szokták korrigálni is a szülés kiírt dátumát.
Az eltéréseket az orvosok között pedig pontatlan mérés is okozhatja, mert itt tized miliméterekről beszélünk.
Ha a 12 hetes vizsgálat alatt a down szűrést más néven a kombinált tesztet érted akkor se aggódj. Van egy kis szórás hogy mettől meddig lehet megcsináltatni.
Ultranghangvizsgálat optimális időpontja:
12 hét+ 1-6 nap
Ultrahang vizsgálat lehetséges időpontja:
12. hét + 0nap- 13.hét + 6nap
A torch teljesen mas, az a mikroorganizmusokra szur, pl toxoplazma, rubeola, herpes simplex.
Egyebkent onnantol kezdve jol meg lehet hatarozni a terhessegi kort, hogy ultrahangon az embrio ulomagassaga (crl) merheto. Kb 7 hetes kortol mar pontos a meres, de altalaban 11-14 hetes jor kozott szoktak. Ha van kombinalt vizsgalat, akkor egyidoben van az is. A kombinalt vizsgalat magat az ultrahangot jelenti, ahol meghatarozzak a meretet, terhessegi kort, megnezik a tarkoredot es az orrcsontot, valamint van egy vervetel is.
Az egesznek annyi a lenyege, hogy pontosan kell merni. Ebben a korban altalaban napi egy mm-t no az ulomagassag, tehat azert nem olyan nehez jol merni.
Kesobb (14-16 het utan) viszomt mar nincs jelentosege ennek, akkor mar a meret egyeni.
Késői pé-ből van a lányom.12 hétig eyformán fejlődnek,így 12 hetesen visszamódosítottunk és 2 hét elteltével ismét mentem 12 hetesre 😊
Viszont!Nem mérnek egyformán az orvosok!Egy drnő mindig nagyobbnak mérte!A dr-ok meg kb ugyanúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!